Aproximativ 150.000 de cadre didactice și 60.000 de persoane care lucrează ca auxiliari didactici au anunțat că sunt în grevă generală de astăzi. Sindicatele din Educație au decis să declanșeze această grevă până când Guvernul va veni cu o soluție credibilă și clară în ceea ce privește problemele salariale ale personalului din sistem. Este prima grevă generală din ultimii 18 ani.

Negocierile dintre reprezentanții sindicatelor din Educație și autorități au eșuat, iar trei milioane de elevi sunt sfătuiți să rămână acasă. Cu toate acestea, nu toate cadrele didactice participă la grevă, iar în anumite cazuri, nu s-a reușit comasarea orelor susținute de acestea, astfel că sunt școli unde elevii sunt chemați pentru o oră sau două în prima parte a zilei și trebuie să revină pentru o oră sau două după prânz. Copiii care se află în școli vor fi supravegheați de profesori chiar dacă aceștia sunt în grevă, dar sindicatele recomandă părinților să îi țină acasă în timpul grevei.

Sindicaliștii au subliniat că pentru a stopa această acțiune, Executivul trebuie să ofere o soluție credibilă și clară, care să ofere perspective foarte clare.

Premierul Nicolae Ciucă a transmis sindicaliștilor că nu pot lăsa copiii “suspendați” în prag de examene și că educația trebuie să rămână prioritatea numărul unu.

În dialogul pe care l-am avut aţi înțeles problemele care sunt la nivel național. Nu pot să nu vorbim și să facem în așa fel încât să nu ducem la bun sfârșit ceea ce ne angajăm că putem, fiecare dintre noi. Au fost toate situațiile prin care a trebuit să asigurăm gestionarea și rămânerea în echilibru a societății, a economiei, a educației, a sănătății, a tot ceea ce avem noi de gestionat de la nivelul Guvernului. Din acest buget trebuie să facem în așa fel încât să asigurăm tot ceea ce trebuie asigurat pentru buna funcționare a întregii țării.

Am asumat că prioritatea este educația și în continuare va fi public că prioritatea este educația, ea rămâne în topul asumărilor noastre la nivelul coaliției. Am discutat și am făcut în așa fel încât Legile Educației să fie cele mai dezbătute, deci, până în acest moment:.

Este vorba de viitorul copiilor, este vorba de liniștea părinților și este vorba de ceea ce proiectăm pentru țara noastră, iar asta nu se poate face decât prin educație“, a declarat Ciucă.

Reprezentanții angajaților din Educație au transmis că negocierile dintre sindicate și autorități vor continua în viitorul apropiat, dar au subliniat că este necesar ca autoritățile să facă oferte clare și precise în ceea ce privește termenele și sumele implicate.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook