AP Photo/Valentina Petrova)

Protestatarii au încercat miercuri să ia cu asalt parlamentul bulgar și s-au încăierat pentru scurt timp cu ofițerii de poliție în timpul unui miting masiv împotriva restricțiilor impuse de autorități.

Tensiunile au crescut la o oră după ce aproximativ 3.000 de persoane s-au adunat în fața clădirii parlamentului, cerând ridicarea unui permis de sănătate obligatoriu despre care au spus că le calcă în picioare drepturile și că este un mijloc clandestin de a forța oamenii să se vaccineze.

Protestatarii, dintre care mulți au sosit cu autobuzele pentru miting, au trecut de un cordon de poliție în jurul parlamentului și au ajuns la ușile din față ale clădirii.

Ei nu au reușit să intre înăuntru și au cerut parlamentarilor să iasă și să răspundă cererilor lor. Mai multe persoane, inclusiv ofițeri de poliție, au fost rănite în timpul scurtelor confruntări.

Fluturând steaguri naționale și steaguri ale partidului ultranaționalist Renașterea, care a organizat mitingul, ei au scandat “Libertate” și “Mafia” și au denunțat toate măsurile împotriva virusului.

“Nu sunt de acord cu certificatele verzi. Nu sunt de acord cu faptul că elevii sunt opriți să meargă la cursuri. Nu văd logica acestor lucruri”, a declarat pentru Reuters inginerul Asparuh Mitov, în vârstă de 39 de ani, la începutul mitingului.

Bulgarii trebuie să poarte măști în interior și în mijloacele de transport în comun și să prezinte un permis de sănătate, acordat persoanelor vaccinate, recuperate sau care au fost testate negativ pentru virus, pentru a intra în restaurante, cafenele, centre comerciale și săli de sport.

Cea mai puțin vaccinată țară din Uniunea Europeană, Bulgaria a raportat miercuri un număr record de infecții zilnice, alimentate în mare parte de varianta Omicron, foarte contagioasă.

Premierul Kiril Petkov, care a preluat funcția luna trecută și s-a angajat să stimuleze vaccinarea în țară, a declarat pentru postul BTV că regretă că nu s-a putut întâlni cu protestatarii, dar că este pregătit să o facă vineri, când se va încheia carantina.

Petkov, președintele Rumen Radev și miniștrii de rang înalt au intrat în autoizolare după ce un participant la o reuniune de securitate la care au participat luni a fost testat pozitiv la coronavirus.

El a reiterat că permisul de sănătate nu va fi ridicat.

“În acest moment, când cazurile sunt în creștere și cu înțelegerea legăturii dintre numărul de persoane vaccinate și permisul de sănătate, acesta nu poate fi ridicat”, a declarat Petkov.

Sursa: Reuters.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. George Simion, stropit cu cerneală la Iași

Copreședintele AUR, George Simion, a fost stropit cu cerneală, luni, la Iaşi,…

Rusia avertizează Japonia să nu se amestece în criza din Ucraina

Echipa ministrului rus de externe a avertizat Japonia să nu se amestece…

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi într-o singură zi. Arhiepiscopia Tomisului transmite că sunt “ilegale”

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi pentru nerespectarea carantinei într-o singură zi.…

SUA le cere cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a cerut evacuarea cetățenilor americani din Ucraina,…

ÎPS Teodosie, amendat cu 1000 de lei pentru că nu a respectat carantina

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost amendat, luni, de poliţiştii constănţeni cu…