Proteste față de noile restricţii impuse în contextul pandemiei au fost luni în mai multe oraşe din țară. Demonstranții, cei mai mulți fără să respecte distanțarea sau purtarea măștii, acuză că măsurile luate de autorități au afectat deja prea mult economia, dar și viața socială. Au fost și incidente în București, Galați și Sibiu, unde a fost nevoie de intervenția jandarmilor.

Dacă luni oamenii au cerut doar ridicarea restricțiilor de circulaţie și renunțarea la mască, în aer liber, în noaptea de luni spre marți s-a lăsat cu violențe în centrul Capitalei.
Câțiva manifestanți au atacat jandarmii cu pietre și au vandalizat bănci din lemn, stații de autobuz și vitrine. Forțele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene şi au reținut zeci de persoane.

Reprezentanţii Jandarmeriei au relatat cum s-au desfăşurat violenţele de luni noaptea din Capitală, prezicând că au fost identificate 188 de persoane implicate în incidente, iar 12 jandarmi au fost răniţi, trei ajungând la spital. Ei au afirmat că un grup de manifestanţi s-a aşezat pe carosabil, trei persoane au încercat să iasă din coloana de manifestanţi, iar la intervenţia jandarmilor au devenit violenţi şi au aruncat cu pietre în jandarmi, lor alăturându-li-se şi alţi protestatari.

La Galați, peste 1.300 de oameni s-au strâns în fața Prefecturii. Acolo, unii protestatari au aruncat cu petarde și s-au îmbrâncit cu jandarmii.

Constănţenii s-au adunat pentru a doua zi consecutiv pe platoul din faţa Prefecturii pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de măsurile luate de autorităţi pentru combatearea pandemiei de COVID-19.

Din faţa Prefecturii, protestatarii, care au fost de ordinul sutelor, au plecat spre Poarta 1, apoi au mărsăluit prin centrul orașului către Casa de Cultură din Constanţa.

 Ei au scandat mesaje împotriva guvernului şi a restricţiilor impuse. Protestatarii au strigat: „Libertate”, „Hoţii” sau „Masca jos”, „Deschideţi HoReCa”, „Jos Chiţac” şi „Jos Guvernul”.

Protest a fost și la Cluj-Napoca.

La Brașov, oamenii s-au adunat în mai multe locuri, în Centrul Civic și la Prefectură. A fost și un protest cu mașinile prin oraș, iar apoi un marș până în Piața Sfatului.

Sute de oameni s-au strâns și în Piața Mare din Sibiu – cei mai mulți suporteri ai unor echipe de fotbal, dar și angajați din domeniul Horeca. Au ars măști de protecție și câțiva protestatari au intrat în conflict cu jandarmii.

Proteste au fost și în Brăila,, Iași, Oradea, Craiova și Ploiești.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

Președintele ucrainean îi reproșează lui Biden comentariile despre invazia rusă: ‘Nu există incursiuni minore’

În timpul unei conferințe de presă de aproape două ore la Casa…

Senatorul USR Cristian Viașu a încetat din viață, la vârsta de 45 de ani

Senatorul Cristian Viașu a încetat din viață, la vârsta de 45 de…

Rusia cere retragerea forțelor NATO din România și Bulgaria

Ministerul rus de Externe solicită ca NATO să retragă trupele străine, armele…

Un avion care zbura pe ruta Miami-Londra s-a întors din drum după ce un pasager a refuzat să poarte mască de protecție

Un zbor American Airlines de la Miami la Londra s-a întors în…

Serghei Lavrov: Rusia așteaptă răspunsuri scrise din partea Washingtonului, săptămâna viitoare

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri, după discuțiile cu…