Rusia va cere de acum înainte ca plățile pentru livrările de gaz rusesc care se îndreaptă către “țări neprietenoase” să fie decontate în ruble, a anunțat președintele Vladimir Putin în timpul unei ședințe de guvern, potrivit agenției de presă Interfax.

Putin a cerut ca banca centrală și guvernul rus să stabilească în termen de o săptămână “ordinea operațiunilor de achiziție de ruble pe piața internă a Federației Ruse de către cumpărătorii de gaz rusesc”, a precizat Interfax.

Premierul rus a adăugat că țara sa va continua să furnizeze gaze în conformitate cu volumele și principiile de stabilire a prețurilor stabilite anterior în contracte, schimbându-se doar moneda de plată.

Prețurile la energie au crescut vertiginos în ultimele săptămâni, după invazia Rusiei în Ucraina. Ca răspuns la această invazie, Rusia a fost vizată de un număr record de sancțiuni, inclusiv unele interdicții privind exporturile sale de energie. Rubla s-a prăbușit la minime istorice, economia fiind puternic afectată de sancțiuni.

Anterior, miercuri, vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că piețele globale de energie se vor prăbuși dacă vor fi impuse sancțiuni asupra petrolului și gazelor din Rusia, potrivit Reuters.

În timp ce SUA și Marea Britanie au interzis energia rusească, Uniunea Europeană este mult mai dependentă de Rusia pentru nevoile sale energetice. Șefii UE nu au ajuns la un acord cu privire la modul în care să procedeze.

“Rusia este cel mai mare furnizor, ponderea resurselor energetice rusești pe piețele globale se ridică la aproximativ 40%. Evident, piețele de petrol și gaze s-ar prăbuși fără hidrocarburile rusești în cazul în care ar fi impuse sancțiuni”, a declarat Novak, potrivit Reuters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

17 morți în urma unui atac cu rachete rusești asupra unor clădiri din Odesa

Cel puțin 17 persoane au fost ucise după ce două rachete rusești…

Ciucă: Preţurile la carburanţi au scăzut, este o realitate care se vede în dimineaţa aceasta în benzinării

Benzina și motorina s-au ieftinit cu 50 de bani pe litru în…

Putin declară că Rusia este deschisă la discuții privind neproliferarea armelor nucleare

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Moscova este pregătită pentru discuții…

Cetățenii din Belarus au început să primească înștiințări de recrutare

Cetățenii belaruși au început să primească înștiințări de recrutare, a anunțat postul…