Președintele rus Vladimir Putin a declarat că doctrina militară a Rusiei permite țării să folosească armele nucleare doar în scopuri de apărare, respingând afirmațiile potrivit cărora Rusia ar avea în vedere utilizarea acestora în Ucraina.

Putin a declarat la reuniunea thinktank-ului Valdai Discussion Club că Rusia nu a vorbit niciodată despre utilizarea armelor nucleare și a afirmat că Ucraina are tehnologia necesară pentru a crea și, eventual, detonarea unei “bombe murdare” .

Președintele rus a declarat că Occidentul, inclusiv Liz Truss din Marea Britanie, s-a angajat într-un “șantaj nuclear” împotriva Rusiei și a respins afirmațiile potrivit cărora forțele rusești ar fi atacat centrala nucleară Zaporojie – situată pe teritoriul controlat de Rusia în sudul Ucrainei.

De asemenea, Putin a declarat că Rusia este pregătită să reia discuțiile cu SUA privind controlul armelor nucleare, dar că nu a primit niciun răspuns din partea Washingtonului la propunerile Moscovei de discuții privind “stabilitatea strategică”.

Totodată, Putin l-a caracterizat pe Recep Tayyip Erdoğan ca fiind un “lider puternic” care a apărat întotdeauna interesele Turciei. Putin a declarat că Erdoğan nu a fost întotdeauna un “partener ușor” cu care să trateze, dar că Turcia a fost întotdeauna “de încredere” și a avut dorința de a ajunge la acorduri.

Erdogan a jucat un rol vital ca intermediar între Kiev și Moscova de la începutul conflictului, intermediind acordul privind cerealele din Marea Neagră și ajutând la o serie de schimburi de prizonieri – singurele progrese diplomatice de până acum în cele opt luni de conflict, potrivit Reuters.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *