Președintele rus Vladimir Putin a ordonat miercuri guvernului său să înceapă vaccinările pe scară largă împotriva Covid-19 de săptămâna viitoare.

Rusia a devenit prima țară din lume care și-a aprobat vaccinul împotriva coronavirusului, Sputnik V, în august, autorizând tratamentul pentru uz public chiar înainte de efectuarea studiilor cruciale de fază 3. Miscarea a atras critici din partea cercurilor științifice.

Putin a declarat in timpul unei reuniuni guvernamentale televizate că Rusia ar trebui să înceapă un efort de vaccinare pe scară largă.

„Au fost produse sau vor fi produse peste două milioane de doze în următoarele câteva zile. Primul vaccin înregistrat împotriva infecției cu coronavirus din lume, Sputnik V, va atinge acest nivel de producție. Acest lucru ne permite să începem – dacă nu in masă – o vaccinare pe scară largă “, a spus liderul rus.

Putin a adăugat că accentul principal ar trebui să fie „vaccinarea celor două grupuri de risc: a medicilor și a profesorilor”.

El s-a adresat vicepremierului rus Tatyana Golikova, care este responsabilă pentru răspunsul la coronavirus al țării.

“Dacă credeți că suntem aproape de acest pas, v-aș ruga să organizați munca astfel încât până la sfârșitul săptămânii viitoare să începem această vaccinare pe scară largă”, i-a transmis Putin vicepremierului.


Golikova a răspuns că Rusia va putea începe vaccinarea pe scară largă în decembrie. Ea a reiterat că prima prioritate a fost inocularea medicilor și a profesorilor, dar a adăugat că se uită la vaccinarea grupurilor mai mari.

„Aș dori să afirm din nou că, în mod evident, va fi voluntar, gratuit pentru cetățeni și săptămâna aceasta sper … Sunt sigur că vom termina toate pregătirile pentru a raporta că suntem gata să-l începem săptămâna viitoare „ a spus Golikova în timpul întâlnirii.

Putin a răspuns: “Să fim de acord că nu veți raporta doar, dar veți începe vaccinarea pe scară largă, bine?”

Ministrul Sănătății, Mihail Murashko, a declarat miercuri că până în prezent peste 100.000 de cetățeni ruși au fost deja vaccinați cu Sputnik. Murashko nu a specificat o defalcare a celor 100.000 de oameni, dar sunt în curs de desfășurare studii de fază 3 care implică mai mult de 40.000 de voluntari. Peste 20.000 de persoane au primit prima doză de Sputnik V ca parte a studiului de fază 3 și 16.000 de participanți au primit a doua doză, potrivit Fondului de investiții directe din Rusia (RDIF), care a finanțat vaccinul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Rusia spune că va debloca accesul la porturile ucrainene din Marea Neagră doar dacă se elimină sancțiunile împotriva ei

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că va lua în considerare…

Zakharova: Răspunsul Rusiei la aderarea Finlandei la NATO va fi o surpriză

Răspunsul Rusiei la decizia Finlandei de a adera la NATO va fi…

Comandanții de rang înalt au refuzat să părăsească uzina Azovstal din Mariupol

Niciun comandant nu a părăsit până acum combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol,…

Ministerul britanic al Apărării: Putin demite comandanți de top din cauza eșecurilor militare

Ministerul britanic al Apărării a publicat actualizarea zilnică a informațiilor, care astăzi…