Președintele rus Vladimir Putin a ordonat miercuri guvernului său să înceapă vaccinările pe scară largă împotriva Covid-19 de săptămâna viitoare.

Rusia a devenit prima țară din lume care și-a aprobat vaccinul împotriva coronavirusului, Sputnik V, în august, autorizând tratamentul pentru uz public chiar înainte de efectuarea studiilor cruciale de fază 3. Miscarea a atras critici din partea cercurilor științifice.

Putin a declarat in timpul unei reuniuni guvernamentale televizate că Rusia ar trebui să înceapă un efort de vaccinare pe scară largă.

„Au fost produse sau vor fi produse peste două milioane de doze în următoarele câteva zile. Primul vaccin înregistrat împotriva infecției cu coronavirus din lume, Sputnik V, va atinge acest nivel de producție. Acest lucru ne permite să începem – dacă nu in masă – o vaccinare pe scară largă “, a spus liderul rus.

Putin a adăugat că accentul principal ar trebui să fie „vaccinarea celor două grupuri de risc: a medicilor și a profesorilor”.

El s-a adresat vicepremierului rus Tatyana Golikova, care este responsabilă pentru răspunsul la coronavirus al țării.

“Dacă credeți că suntem aproape de acest pas, v-aș ruga să organizați munca astfel încât până la sfârșitul săptămânii viitoare să începem această vaccinare pe scară largă”, i-a transmis Putin vicepremierului.


Golikova a răspuns că Rusia va putea începe vaccinarea pe scară largă în decembrie. Ea a reiterat că prima prioritate a fost inocularea medicilor și a profesorilor, dar a adăugat că se uită la vaccinarea grupurilor mai mari.

„Aș dori să afirm din nou că, în mod evident, va fi voluntar, gratuit pentru cetățeni și săptămâna aceasta sper … Sunt sigur că vom termina toate pregătirile pentru a raporta că suntem gata să-l începem săptămâna viitoare „ a spus Golikova în timpul întâlnirii.

Putin a răspuns: “Să fim de acord că nu veți raporta doar, dar veți începe vaccinarea pe scară largă, bine?”

Alte știri:  Florian Coldea s-a prezentat la Poliție pentru controlul judiciar în dosarul trafic de influență

Ministrul Sănătății, Mihail Murashko, a declarat miercuri că până în prezent peste 100.000 de cetățeni ruși au fost deja vaccinați cu Sputnik. Murashko nu a specificat o defalcare a celor 100.000 de oameni, dar sunt în curs de desfășurare studii de fază 3 care implică mai mult de 40.000 de voluntari. Peste 20.000 de persoane au primit prima doză de Sputnik V ca parte a studiului de fază 3 și 16.000 de participanți au primit a doua doză, potrivit Fondului de investiții directe din Rusia (RDIF), care a finanțat vaccinul.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Tribunalul Ilfov a decis eliberarea lui Radu Mazăre din închisoare

Tribunalul Ilfov a decis astăzi eliberarea din închisoare a fostului primar al…

12 pasageri răniți în timpul turbulențelor de pe un zbor de la Doha la Dublin

Douăsprezece persoane au fost rănite după ce un zbor Qatar Airways de…

Florian Coldea s-a prezentat la Poliție pentru controlul judiciar în dosarul trafic de influență

Fostul director adjunct al Serviciului Român de Informații, Florian Coldea, s-a prezentat…

Macron se declară “indignat” de atacurile aeriene israeliene asupra taberei de refugiați din Rafah

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că este “indignat” de atacurile aeriene…

Rusia pregătește scoaterea talibanilor de pe lista grupărilor teroriste

Ministerul rus de Externe sugerează că președintele Putin ar putea să-i scoată…

Spania promite un ajutor militar de 1 miliard de euro pentru Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat marți o vizită surpriză în Spania,…