Vladimir Putin le-a spus marți membrilor serviciilor de securitate ale Rusiei că aceștia “au împiedicat în esență un război civil” acționând “clar și coerent” în timpul revoltei armate a lui Evgheni Prigojin de sâmbătă.

“Poporul și armata nu au fost de partea răzvrătiților”, a declarat Putin, vorbind în fața șefilor principalelor servicii de securitate internă ale Rusiei, inclusiv a ministrului apărării, Serghei Șoigu, pe care Prigojin a încercat să îl înlăture prin revolta sa.

Președintele rus a anunțat apoi un minut de reculegere pentru piloții armatei pe care Wagner i-a doborât și i-a ucis în timpul revoltei lor.

Nu au existat informații oficiale despre câți piloți au murit sau câte aeronave au fost doborâte în timpul rebeliunii lui Wagner, dar unii bloggeri militari au relatat că cel puțin 13 piloți au fost uciși în timpul revoltei.

Putin a afirmat că gruparea de mercenari Wagner a fost finanțată în întregime de statul rus, care a cheltuit 86 de miliarde de ruble (1 miliard de dolari) pentru aceasta între mai 2022 și mai 2023.

Președintele rus a adăugat că șeful Wagner, Evgheni Prigojin, care a condus revolta de scurtă durată a grupului în weekend, a câștigat aproape la fel de mult în aceeași perioadă și din afacerea sa cu mâncare și catering.

În ciuda gravității incidentului, Rusia a renunțat la urmărirea penală împotrivagrupului Wagner și afirmă că grupul își va transfera armele grele către forțele Moscovei.

Principalele declarații ale lui Vladimir Putin:

  • Armata rusă s-a opus tulburărilor care ar fi dus la haos în momentul dificil al națiunii.. Ați oprit efectiv războiul civil, ați acționat clar și coerent.
  • Piloții care au murit în timpul revoltei și-au îndeplinit cu onoare datoria. Memoria lor a fost onorată cu un minut de tăcere.
  • În timpul tentativei de răzvrătire, unitățile de luptă implicate în zona de operații speciale nu au trebuit să fie îndepărtate
  • Armata și poporul nu au fost alături de răzvrătiți.
  • Activitatea forțelor de securitate a prevenit victimele civile în timpul revoltei.
Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook