Foto: Yuri Kochetkov/Pool Photo

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Rusia nu este deranjată dacă Suedia și Finlanda se alătură NATO, dar a avertizat că va răspunde cu aceeași monedă la orice “amenințare”.

“Nu există nimic care să ne deranjeze în legătură cu aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Dacă vor să adere, vă rog. Doar că trebuie să înțelegem clar și precis – deși nu a existat nicio amenințare înainte, în cazul în care acolo vor fi desfășurate contingente militare și infrastructură militară, va trebui să răspundem simetric și să ridicăm aceleași amenințări în acele teritorii de unde au apărut amenințări pentru noi”, a declarat Putin într-o conferință de presă după summitul caspic din Turkmenistan, miercuri.
Putin a adăugat, totuși, că extinderea NATO va aduce “tensiuni”.

“Totul a fost bine cu noi, dar acum vor exista unele tensiuni – asta este evident; este imposibil să nu existe”, a spus el.

Suedia și Finlanda sunt pregătite să pună capăt în mod oficial unor decenii de neutralitate și să se alăture Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), într-un progres istoric pentru alianță care îi dă o lovitură președintelui rus Vladimir Putin.

Ultimul obstacol major în calea intrării celor două națiuni în bloc a fost înlăturat atunci când Turcia a renunțat marți la opoziția sa.

Această realizare a avut loc în timpul unui summit NATO de la Madrid, care a devenit deja una dintre cele mai importante reuniuni din istoria alianței militare.

Sursa: CNN

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.