Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că țara sa nu folosește energia ca armă împotriva Europei și că Rusia este gata să ajute regiunea pe măsură ce criza energetică continuă.

“Nu folosim nicio armă”, a declarat Putin miercuri la Moscova. “Chiar și în cele mai grele perioade ale Războiului Rece, Rusia și-a îndeplinit în mod regulat obligațiile contractuale și a furnizat gaze către Europa”, a spus el.

Descriind rapoartele potrivit cărora Rusia a refuzat să aprovizioneze Europa cu gaze, Putin a numit astfel de acuzații „trăncăneli motivate politic” și nu a existat „nimic care să susțină [ideea] că vom folosi energia ca un fel de armă”. Dimpotrivă, a spus el, Rusia „își extinde aprovizionarea către Europa”.

Comentariile lui Putin au venit atunci când a participat la un panel moderat de Hadley Gamble de la CNBC la Săptămâna Energiei Ruse, un eveniment anual găzduit la Moscova, care este acum la al 20-lea an. Vorbind în fața panelului, care a inclus directorii executivi ai ExxonMobil, BP, TotalEnergies și Mercedez-Benz, Putin a spus că Europa nu ar trebui „să găsească vinovați” pentru criza energetică din regiune și că țările europene nu au făcut suficient pentru a umple rezervele de gaze vara.

“Prețurile mai mari ale gazelor în Europa sunt o consecință a unui deficit de energie și nu invers și de aceea nu ar trebui să se dea vina pe noi așa cum încearcă să facă partenerii noștri”, a declarat el delegaților la eveniment.

Cu toate acestea, Rusia a declarat că este gata să-și îndeplinească obligațiile contractuale de aprovizionare și să discute acțiuni suplimentare și cooperarea cu partenerii săi europeni, a spus Putin, afirmând că Rusia a crescut deja aprovizionarea cu gaze a Europei cu 15% în acest an.

Alte știri:  ÎPS Teodosie face noi declarații controversate despre femeile căsătorite

Putin a dat vina pentru lipsa de gaze a Europei la propria ușă, precum și pentru lipsa de producere a energiei regenerabile în această vară care a redus aprovizionarea de la alți parteneri, inclusiv SUA.

“Vedeți că problema nu constă în noi, constă în latura europeană, pentru că, mai întâi, știm că parcurile eoliene nu au funcționat vara din cauza vremii, toată lumea știe asta. Mai mult, europenii nu au pompat suficient gaz în instalațiile lor subterane de gaze … și aprovizionarea către Europa a scăzut din alte regiuni ale lumii. “

„Așadar, ne-am mărit rezervele, dar altele, inclusiv SUA, și-au redus rezervele și aceasta este cauza panicii”. Rusia poate furniza mai mult, a spus el, “dar avem nevoie de solicitări pentru a face acest lucru”.

Săptămâna energiei ruse este locul în care președintele își prezintă agenda energetică pentru economia rusă și prezintă experți care discută despre politică, conducte, investiții și schimbări climatice, precum și despre riscurile pentru creșterea și securitatea mondială.

Comentariile sale vin în timp ce Europa continuă să se confrunte cu o criză a gazelor naturale după săptămâni de creștere a prețurilor și îngrijorări înainte de sezonul de iarnă.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump: FBI l-a identificat pe atacator, un tânăr de 20 de ani

Autorităţile americane au făcut un pas important în investigaţia privind tentativa de…