Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia trebuie să se asigure că alegerile parlamentare programate pentru septembrie vor fi lipsite de ingerinte străine.

„Cetățenii Rusiei își vor alege viitorii parlamentari și trebuie să apărăm aceaste alegeri de orice încercare de ingerință externă”, a spus Putin la o întâlnire televizată cu liderii partidelor politice reprezentate în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului.

„Nu putem permite lovituri împotriva suveranității Rusiei, împotriva dreptului poporului nostru de a fi stăpân pe pământul sau”, a spus el, fără a detalia la ce țări se referea.

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă luna trecută pentru a îndemna Rusia să-l elibereze pe criticul de la Kremlin Alexei Navalny înainte de alegerile din septembrie. Politicianul de opoziție, în vârstă de 44 de ani, a fost reținut și ulterior încarcerat pentru presupuse încălcări ale eliberarii condiționate la întoarcerea sa în Rusia. El a fost tratat în Germania pentru o otrăvire cu o neurotoxină pe care a suferit-o în Siberia în august anul trecut.

Kremlinul a sugerat că Navalny este un activ al CIA care este utilizat de serviciile de informații occidentale pentru a destabiliza Rusia, iar Moscova a spus în repetate rânduri Uniunii Europene “să isi vada de treaba ei”.

Navalny a declarat anul trecut că el crede că serviciile de informații din Rusia l-au otrăvit cu un agent neurotoxic, deoarece autoritățile l-au văzut ca o amenințare înainte de alegerile parlamentare.

Kremlinul a respins orice sugestie conform căreia Putin sau autoritățile au avut vreo legătură cu otrăvirea lui Navalny.

Unele țări europene au cerut sancțiuni împotriva Moscovei în cazul Navalny, inclusiv oprirea construcției gazoductului submarin Nord Stream 2, destinat exportului de gaze din Rusia către Germania prin ocolirea Ucrainei.

Putin a acuzat țările care au cerut sancțiuni împotriva proiectului că încearcă să utilizeze Nord Stream 2 ca instrument de pedepsire a Rusiei.

„De ce toată lumea se învârte în jurul Nord Steam 2?” A spus Putin.

„Ei (țările occidentale) vor să oblige Rusia să plătească pentru proiectul lor geopolitic în Ucraina”, a adăugat el, referindu-se la conflictul care a izbucnit în estul țării după anexarea Crimeei de către Moscova în 2014.

Rusia a fost ea însăși acuzată că s-a amestecat în mai multe alegeri în străinătate, inclusiv în votul prezidențial al SUA din 2016.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

9 + 12 =

Alte articole

VIDEO. Un ofițer de recrutare a fost împușcat de un recrut în Siberia, în timp ce rezistența la mobilizare continuă

Un recrut rus l-a împușcat pe liderul comitetului local de recrutare militară…

Alianța de extremă dreapta condusă de Giorgia Meloni a câștigat alegerile în Italia

Liderul extremei drepte, Giorgia Meloni, a obținut victoria în alegerile din Italia…

SUA poartă discuții private cu Rusia privind armele nucleare pentru a evita “schimbul de replici” în public, afirmă consilierul lui Biden

Casa Albă a declarat duminică că SUA au avut discuții private, la…

VIDEO. Atac armat la o școală din Rusia. Cel puțin 13 persoane au fost ucise, dintre care 7 copii

Update: Bilanțul morților în urma atacului armat într-o școală din Ijevsk a…

NASA va lansa o sondă spațială spre un asteroid pentru a-i schimba cursul

O sondă spațială a NASA va urma să se izbească de un…

Kazahstanul spune că nu va recunoaște referendumurile din estul Ucrainei

Kazahstanul, unul dintre foștii parteneri apropiați ai Rusiei, nu va recunoaște posibila…

Peste 260.000 de oameni au fugit din Rusia de teama de a nu fi trimiși să lupte în Ucraina

Site-ul independent de informații Meduza, cenzurat de Kremlin la începutul lunii martie,…

Zelenski confirmă livrarea de sisteme americane de apărare antiaeriană către Ucraina

Președintele Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu difuzat duminică că Ucraina a…