Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia trebuie să se asigure că alegerile parlamentare programate pentru septembrie vor fi lipsite de ingerinte străine.

„Cetățenii Rusiei își vor alege viitorii parlamentari și trebuie să apărăm aceaste alegeri de orice încercare de ingerință externă”, a spus Putin la o întâlnire televizată cu liderii partidelor politice reprezentate în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului.

„Nu putem permite lovituri împotriva suveranității Rusiei, împotriva dreptului poporului nostru de a fi stăpân pe pământul sau”, a spus el, fără a detalia la ce țări se referea.

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă luna trecută pentru a îndemna Rusia să-l elibereze pe criticul de la Kremlin Alexei Navalny înainte de alegerile din septembrie. Politicianul de opoziție, în vârstă de 44 de ani, a fost reținut și ulterior încarcerat pentru presupuse încălcări ale eliberarii condiționate la întoarcerea sa în Rusia. El a fost tratat în Germania pentru o otrăvire cu o neurotoxină pe care a suferit-o în Siberia în august anul trecut.

Kremlinul a sugerat că Navalny este un activ al CIA care este utilizat de serviciile de informații occidentale pentru a destabiliza Rusia, iar Moscova a spus în repetate rânduri Uniunii Europene “să isi vada de treaba ei”.

Navalny a declarat anul trecut că el crede că serviciile de informații din Rusia l-au otrăvit cu un agent neurotoxic, deoarece autoritățile l-au văzut ca o amenințare înainte de alegerile parlamentare.

Kremlinul a respins orice sugestie conform căreia Putin sau autoritățile au avut vreo legătură cu otrăvirea lui Navalny.

Unele țări europene au cerut sancțiuni împotriva Moscovei în cazul Navalny, inclusiv oprirea construcției gazoductului submarin Nord Stream 2, destinat exportului de gaze din Rusia către Germania prin ocolirea Ucrainei.

Putin a acuzat țările care au cerut sancțiuni împotriva proiectului că încearcă să utilizeze Nord Stream 2 ca instrument de pedepsire a Rusiei.

„De ce toată lumea se învârte în jurul Nord Steam 2?” A spus Putin.

„Ei (țările occidentale) vor să oblige Rusia să plătească pentru proiectul lor geopolitic în Ucraina”, a adăugat el, referindu-se la conflictul care a izbucnit în estul țării după anexarea Crimeei de către Moscova în 2014.

Rusia a fost ea însăși acuzată că s-a amestecat în mai multe alegeri în străinătate, inclusiv în votul prezidențial al SUA din 2016.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Indignare față de o înregistrare video din Ierusalim în care evreii ultraortodocși scuipă un grup de creștini

O înregistrare video tulburătoare care arată evreii ultraortodocși scuipând pe jos lângă…

Cel puțin 21 de morți după ce un autocar s-a prăbușit de pe un pasaj rutier lângă Veneția

Un accident mortal de autobuz s-a produs ieri seară în apropiere de…

Azerbaidjanul a arestat mai mulți foști lideri separatiști de top din Nagorno-Karabah

Azerbaidjanul a arestat mai mulți foști lideri din Nagorno-Karabah după ce a…

Jurnalista din Rusia care a protestat în direct la TV a fost condamnată la opt ani și jumătate de închisoare 

Un tribunal din Moscova a condamnat miercuri o fostă jurnalistă a televiziunii…

Klaus Iohannis convocă CSAT pe tema consumului de droguri în rândul tinerilor

Președintele Klaus Iohannis a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării…

Propunere legislativă pentru creșterea pedepselor în cazul traficului de droguri

O propunere legislativă care vizează creșterea pedepselor pentru traficul de droguri, denumită…

Florența interzice închirierile pe termen scurt în centrul istoric

Orașul Florența, cunoscut în întreaga lume pentru arta și arhitectura renascentistă, a…