Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia trebuie să se asigure că alegerile parlamentare programate pentru septembrie vor fi lipsite de ingerinte străine.

„Cetățenii Rusiei își vor alege viitorii parlamentari și trebuie să apărăm aceaste alegeri de orice încercare de ingerință externă”, a spus Putin la o întâlnire televizată cu liderii partidelor politice reprezentate în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului.

„Nu putem permite lovituri împotriva suveranității Rusiei, împotriva dreptului poporului nostru de a fi stăpân pe pământul sau”, a spus el, fără a detalia la ce țări se referea.

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă luna trecută pentru a îndemna Rusia să-l elibereze pe criticul de la Kremlin Alexei Navalny înainte de alegerile din septembrie. Politicianul de opoziție, în vârstă de 44 de ani, a fost reținut și ulterior încarcerat pentru presupuse încălcări ale eliberarii condiționate la întoarcerea sa în Rusia. El a fost tratat în Germania pentru o otrăvire cu o neurotoxină pe care a suferit-o în Siberia în august anul trecut.

Kremlinul a sugerat că Navalny este un activ al CIA care este utilizat de serviciile de informații occidentale pentru a destabiliza Rusia, iar Moscova a spus în repetate rânduri Uniunii Europene “să isi vada de treaba ei”.

Navalny a declarat anul trecut că el crede că serviciile de informații din Rusia l-au otrăvit cu un agent neurotoxic, deoarece autoritățile l-au văzut ca o amenințare înainte de alegerile parlamentare.

Kremlinul a respins orice sugestie conform căreia Putin sau autoritățile au avut vreo legătură cu otrăvirea lui Navalny.

Unele țări europene au cerut sancțiuni împotriva Moscovei în cazul Navalny, inclusiv oprirea construcției gazoductului submarin Nord Stream 2, destinat exportului de gaze din Rusia către Germania prin ocolirea Ucrainei.

Alte știri:  Dispariția misterioasă a lui Vladimir Kara-Murza: Criticul lui Putin, dat dispărut după transferul la spitalul închisorii

Putin a acuzat țările care au cerut sancțiuni împotriva proiectului că încearcă să utilizeze Nord Stream 2 ca instrument de pedepsire a Rusiei.

„De ce toată lumea se învârte în jurul Nord Steam 2?” A spus Putin.

„Ei (țările occidentale) vor să oblige Rusia să plătească pentru proiectul lor geopolitic în Ucraina”, a adăugat el, referindu-se la conflictul care a izbucnit în estul țării după anexarea Crimeei de către Moscova în 2014.

Rusia a fost ea însăși acuzată că s-a amestecat în mai multe alegeri în străinătate, inclusiv în votul prezidențial al SUA din 2016.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook