TOPSHOT – A demonstrator wearing a mask painted with the colours of the flag of East Turkestan and a hand bearing the colours of the Chinese flag attends a protest of supporters of the mostly Muslim Uighur minority and Turkish nationalists to denounce China’s treatment of ethnic Uighur Muslims during a deadly riot in July 2009 in Urumqi, in front of the Chinese consulate in Istanbul, on July 5, 2018. – Nearly 200 people died during a series of violent riots that broke out on July 5, 2009 over several days in Urumqi, the capital city of the Xinjiang Uyghur Autonomous Region, in northwestern China, between Uyghurs and Han people. (Photo by OZAN KOSE / AFP) (Photo by OZAN KOSE/AFP via Getty Images)

Statele Unite au declarat că sunt „profund tulburate”, iar guvernul britanic a fost supus unor presiuni suplimentare pentru a impune sancțiuni în urma rapoartelor de viol sistematic și tortură sexuală a femeilor deținute în lagărele din Xinjiang din China.

Un raport al BBC a detaliat miercuri acuzațiile de viol, abuz sexual și tortură împotriva etnicilor uiguri și a altor femei musulmane, pe baza interviurilor cu mai mulți foști deținuți și un paznic. Intervievații au declarat pentru BBC „că au experimentat sau au văzut dovezi ale unui sistem organizat de viol în masă, abuz sexual și tortură”.

Un turn de pază și garduri din sârmă ghimpată sunt văzute în jurul unei facilități din Parcul Industrial Kunshan din Artux în regiunea Xinjiang din vestul Chinei

Un purtător de cuvânt al departamentului de stat american a declarat că astfel de „atrocități șochează conștiința și trebuie să aibă consecințe grave” și a cerut Chinei să permită „investigații imediate și independente ale observatorilor internaționali” asupra acuzațiilor de viol.

„Suntem profund deranjați de rapoarte, inclusiv mărturii directe, despre violuri sistematice și abuzuri sexuale împotriva femeilor în lagărele de internare pentru uighuri etnici și alți musulmani din Xinjiang”, a spus purtătorul de cuvânt, reiterând acuzațiile SUA că China a comis „crime împotriva umanității și genocidului” ”În Xinjiang.

Ministrul biroului de externe al Marii Britanii, Nigel Adams, a declarat că raportul arată „fapte în mod clar malefice” și a cerut Chinei să permită anchetatorilor independenți în zonă, în timp ce guvernul se afla sub presiunea deputaților din toate părțile pentru a sancționa oficialii chinezi.

Raportul BBC a spus că nu a putut să verifice în mod independent poveștile femeilor, care includeau relatări oribile despre agresiuni și torturi sexuale și forțarea unor femei să le dezbrace și să le încătușeze pe altele înainte de a fi lăsate singure cu bărbați. Cu toate acestea, detaliile cheie și documentele de călătorie se potriveau cu calendarul și imaginile disponibile prin satelit și corespundeau cu numeroase alte relatări ale foștilor deținuți.

Ministrul afacerilor externe al Australiei, Marise Payne, a făcut ecou apelurilor SUA pentru observatori internaționali, inclusiv înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, „să li se ofere acces imediat, semnificativ și fără restricții la Xinjiang cât mai curând posibil”, a spus ea.

„Australia a fost consecventă în ridicarea preocupărilor noastre semnificative cu privire la abuzurile drepturilor omului în Xinjiang. Aceste ultime rapoarte de tortură sistematică și abuzuri asupra femeilor sunt profund tulburătoare și ridică serioase întrebări cu privire la tratamentul uigurilor și al altor minorități religioase și etnice din Xinjiang. ”

China a negat în mod constant acuzațiile de abuzuri ale drepturilor omului și genocid în Xinjiang, în ciuda dovezilor crescânde de internare în masă, programe suspectate de muncă forțată, îndoctrinare, sterilizare forțată a femeilor, supraveghere digitală și personală extinsă și suprimarea activităților religioase și culturale. China spune că taberele sunt centre de formare profesională concepute pentru a contracara extremismul.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al Chinei, Wang Wenbin, a acuzat BBC că a făcut un „raport fals” care a fost „în întregime fără temei de fapt”.

El a susținut că femeile intervievate sunt „actori care diseminează informații false” și a spus că China a publicat mai multe rapoarte care arată „oamenii din toate grupurile etnice din Xinjiang trăiesc în pace și mulțumire, unitate și armonie și că toate drepturile lor legale sunt garantate efectiv”.

Printre rapoartele menționate de Wang se numără o carte albă despre Xinjiang, care anul trecut a recunoscut pentru prima dată că peste 1,2 milioane de persoane au fost trimise prin programele sale de „formare profesională”.

Dezvăluirile BBC au îngrozit comunitatea uigură globală, dintre care mulți au membri ai familiei reținuți sau suspectați de a fi reținuți în lagăre. Scurgerile recente de date au arătat că contactul cu rudele de peste mări a fost folosit de autoritățile chineze pentru a justifica reținerea unei persoane uigure în Xinjiang.

„Am o mamă, o soție, surori, mătuși și bunici. Violul oricărei femei îmi frânge inima și îmi face sângele să fiarbă ”, a spus Salih Hudayar, primul ministru din SUA al unui guvern autodeclarat în exil pentru Turkistanul de Est.

Violul sistematic al uigurilor și al altor femei turcice face parte din genocidul continuu al Chinei împotriva poporului din Turkistanul de Est. Îndemnăm comunitatea internațională să sprijine cazul nostru împotriva Chinei la instanța penală internațională. ”

În decembrie, CPI a respins o cerere de investigare a pretențiilor de genocid din Xinjiang, spunând că nu poate acționa, deoarece presupusele infracțiuni au avut loc în China, care nu este parte la instanță și, prin urmare, se află în afara jurisdicției sale.

Administrația Biden a aprobat o declarație a administrației Trump care a declarat în ultimele sale zile de mandat că China a comis genocid în Xinjiang.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram