Beijingul a înființat peste 100 de “secții de poliție” în întreaga lume pentru a supraveghea, hărțui și, în unele cazuri, repatria cetățenii chinezi care trăiesc în străinătate. China s-ar fi folosit de acordurile bilaterale de securitate încheiate cu națiuni din Europa și Africa pentru a stabili o prezență puternică în străinătate, potrivit unui raport publicat de CNN.

Organizația Safeguard Defenders, cu sediul la Madrid, care militează pentru drepturile omului, afirmă că a găsit dovezi că statul chinez operează 48 de posturi de poliție suplimentare în străinătate de când grupul a dezvăluit pentru prima dată existența a 54 de astfel de posturi în septembrie.

Noul său comunicat – denumit “Patrulare și convingere” – se concentrează pe amploarea rețelei și examinează rolul pe care inițiativele comune de poliție între China și mai multe națiuni europene, inclusiv Italia, Croația, Serbia și România, l-au jucat în pilotarea unei extinderi mai mari a stațiilor chinezești de peste hotare decât se știa până la apariția dezvăluirilor organizației.

Printre noile afirmații lansate de grup se numără: faptul că un cetățean chinez a fost constrâns să se întoarcă acasă de către agenți care lucrau sub acoperire într-o secție de poliție chineză de peste mări dintr-o suburbie a Parisului, recrutați în mod expres în acest scop, pe lângă o dezvăluire anterioară potrivit căreia alți doi exilați chinezi au fost întorși cu forța din Europa – unul în Serbia, celălalt în Spania.

Safeguard Defenders, care analizează documente oficiale chinezești din surse deschise pentru a găsi dovezi ale unor presupuse abuzuri ale drepturilor omului, a declarat că a identificat patru jurisdicții polițienești diferite ale Ministerului Securității Publice din China, care activează în cel puțin 53 de țări, în toate cele patru colțuri ale lumii, aparent pentru a ajuta expatriații din acele părți ale Chinei să se descurce cu nevoile lor în străinătate.

Beijingul a negat faptul că administrează forțe de poliție nedeclarate în afara teritoriului său, iar Ministerul Afacerilor Externe a declarat în noiembrie pentru CNN: “Sperăm că părțile relevante nu vor mai exagera pentru a crea tensiuni. Folosirea acestui lucru ca pretext pentru a defăima China este inacceptabilă”.

Activitățile consulare nedeclarate în afara misiunilor diplomatice oficiale ale unei națiuni sunt extrem de neobișnuite și ilegale, cu excepția cazului în care o națiune gazdă și-a dat consimțământul explicit, iar raportul Safeguard Defenders susține că birourile de peste mări ale Chinei sunt anterioare pandemiei cu câțiva ani.

Italia, care a semnat o serie de acorduri bilaterale de securitate cu China în cadrul unor guverne succesive începând din 2015, a păstrat în mare parte tăcerea în timpul dezvăluirilor privind presupusele activități pe teritoriul său.

Între 2016 și 2018, poliția italiană a efectuat mai multe patrule comune cu poliția chineză – mai întâi în Roma și Milano – și mai târziu în alte orașe, inclusiv în Napoli, unde, în același timp, afirmă Safeguard Defenders, a găsit dovezi că un sistem de supraveghere video a fost adăugat într-o zonă rezidențială chineză aparent “pentru a descuraja în mod eficient infracțiunile de acolo”.

În 2016, un oficial al poliției italiene a declarat pentru NPR că poliția comună ar “duce la o cooperare internațională mai largă, la schimb de informații și la partajarea resurselor pentru a combate grupurile criminale și teroriste care afectează țările noastre”.

ONG-ul stabilește că Italia a găzduit 11 secții de poliție chineze, inclusiv în Veneția și în Prato, lângă Florența.

La o ceremonie organizată la Roma pentru a marca deschiderea unei noi secții au participat oficiali ai poliției italiene în 2018, potrivit unor înregistrări video postate pe site-urile chineze, ceea ce demonstrează legăturile strânse dintre forțele de poliție din cele două țări.

Un raport din 2019 al Reuters a declarat că ofițerii chinezi s-au alăturat ofițerilor sârbi în patrulare în Belgrad pentru a ajuta la gestionarea afluxului de turiști chinezi. Un ofițer sârb a remarcat că chinezii nu aveau puterea de a face arestări.

Safeguard Defenders mai spune că stațiile chinezești au reușit să se impună în Africa de Sud și în națiunile vecine datorită unui acord similar cu Pretoria, în vigoare de ani de zile.

China a început să pună bazele unor legături polițienești mai strânse cu agențiile de aplicare a legii din Africa de Sud în urmă cu aproape două decenii, înființând ulterior o rețea de ceea ce se numește oficial “Centre de servicii chinezești de peste mări” în cooperare cu guvernul Africii de Sud, datorită unor acorduri bilaterale succesive de securitate.

Consulatul Chinei din Cape Town a declarat că planul “unește toate comunitățile, atât sud-africanii, cât și cetățenii străini din Africa de Sud”.

De la înființarea sa, cadrul “a prevenit în mod activ infracțiunile împotriva comunității și a redus semnificativ numărul de cazuri”, a declarat consulatul, menționând în același timp că centrele sunt asociații non-profit fără “autoritate de aplicare a legii”.

Oficiali guvernamentali sud-africani au fost frecvent prezentați de presa chineză exprimându-și sprijinul pentru centre și spunând că activitatea acestora a ajutat poliția să aprofundeze relația cu expatriații chinezi care locuiesc acolo, potrivit unui raport din 2019 al Jamestown China Brief.

Sursa: CNN

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

A murit Paco Rabanne. Creatorul de modă avea 88 de ani

Paco Rabanne, cunoscut pentru parfumurile și creațiile sale de modă, a murit…