Cu doar câteva săptămâni înainte de a-l ucide pe președintele John F. Kennedy în noiembrie 1963, Lee Harvey Oswald a călătorit în Mexico City, unde a vorbit cu un ofițer KGB de la Ambasada Sovietică, se arată într-un nou document publicat miercuri.

Aproape 1.500 de documente legate de ancheta cu privire la asasinarea președintelui Kennedy au fost făcute publice miercuri de Arhivele Naționale, al doilea lot important de documente privind asasinarea lui JFK.

Printre documente se numără notițe despre un apel făcut de Oswald Ambasadei Sovietice din Mexico City la 1 octombrie 1963, care ar fi intrat în posesisa CIA.

Raportul CIA spune că agenția a aflat prin acest apel că Oswald a mers la Ambasada Sovietică din Mexico City cu câteva zile înainte, pe 26 septembrie, unde s-a întâlnit cu consulul Valery Vladimirovici Kostikov , care era un ofițer „identificat KGB” implicat într-o filială a serviciului secret responsabil de „sabotaj și asasinat”, potrivit CIA.

În timpul convorbirii, Oswald a vorbit cu un gardian și a întrebat dacă există „ceva nou în legătură cu telegrama către Washington”.

„Gardienul a verificat și apoi i-a spus lui Oswald că cererea a fost trimisă, dar nu a primit nimic nou”, au dezvăluit notele CIA despre apel.

Raportul CIA a remarcat că FBI-ul avea motive să creadă că vizita lui Oswald la Ambasada sovietică a fost pentru a obține sprijin pentru o „chestiune de pașaport sau viză SUA”.

Oficialul CIA care a scris nota a părut, de asemenea, sceptic că Oswald s-ar fi prezentat la Ambasada Sovietică dacă ar fi fost un spion KGB.

„Desigur, nu este obișnuit ca un agent KGB aflat într-o misiune sensibilă să aibă un astfel de contact deschis cu o ambasadă sovietică. Cu toate acestea, avem documente secrete de informații sovietice, care descriu doctrina Informațiilor militare, care arată că agenți foarte importanți pot fi întâlniți în sediile oficiale folosind o acoperire pentru prezența lor acolo”, se arată în raport.

Asta nu înseamnă că oficialii americani credeau că Uniunea Sovietică a fost implicată în asasinat.

O notă top-secretă scrisă în 1966 de fostul director FBI J. Edgar Hoover, lansată în timpul administrației Trump, afirmă că conducerea sovietică a fost șocată de asasinat și se temea de ceea ce a prevestit pentru SUA.

„Conform sursei noastre”, a scris Hoover, „oficialii Partidului Comunist al Uniunii Sovietice au crezut că a existat o conspirație bine organizată din partea „dreptei radicale” din Statele Unite pentru a efectua o „lovitură de stat”.

Potrivit lui Hoover, sovieticii se temeau că asasinarea va întări „sentimentele anticomuniste” din SUA și va duce la război.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. George Simion, stropit cu cerneală la Iași

Copreședintele AUR, George Simion, a fost stropit cu cerneală, luni, la Iaşi,…

Rusia avertizează Japonia să nu se amestece în criza din Ucraina

Echipa ministrului rus de externe a avertizat Japonia să nu se amestece…

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi într-o singură zi. Arhiepiscopia Tomisului transmite că sunt “ilegale”

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi pentru nerespectarea carantinei într-o singură zi.…

SUA le cere cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a cerut evacuarea cetățenilor americani din Ucraina,…

ÎPS Teodosie, amendat cu 1000 de lei pentru că nu a respectat carantina

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost amendat, luni, de poliţiştii constănţeni cu…