Guvernul ucrainean a anunțat o nouă inițiativă menită să limiteze problema corupției generalizate din țară.

Agenția Națională de Prevenire a Corupției (NACP) lansează un portal online unde cetățenii pot raporta anonim suspiciuni de corupție. Denunțătorii ale căror informații vor conduce la urmăriri penale vor fi eligibili pentru o recompensă în bani de până la 10% din fondurile recuperate, până la un maxim de 14 milioane de grivne (aproximativ 380.000 de dolari).

Acest sistem de recompensare a denunțătorilor, care urmează să fie lansat în septembrie, este primul de acest fel din Ucraina. El survine pe fondul frustrării tot mai mari a publicului față de corupție, pe care 89% dintre ucraineni au identificat-o recent ca fiind cea mai presantă problemă a țării după invazia rusă.

Potrivit unui sondaj recent, 77% dintre ucraineni îi reproșează președintelui Volodimir Zelenski că nu a reușit să reducă corupția în guvern și în armată.

De asemenea, rapoartele privind mita la recrutarea militară au stârnit îngrijorări că corupția subminează apărarea Ucrainei împotriva agresiunii rusești.

Într-un efort de a combate corupția, Zelenski a concediat recent o serie de administratori militari regionali, acuzându-i de “cinism și mită în timpul războiului”.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump: FBI l-a identificat pe atacator, un tânăr de 20 de ani

Autorităţile americane au făcut un pas important în investigaţia privind tentativa de…