Cazurile globale de Covid-19 au atins luni un record zilnic, perturbând sezonul sărbătorilor la un an după ce vaccinurile au început să fie lansate pentru prima dată și la doi ani după apariția virusului, care mulți sperau că va fi trecător.

Potrivit site-ului Worldometers, luni au fost raportate 753 de mii de cazuri, iar recordul a fost atins pe 24 decembrie, cu aproape un milion de cazuri noi, înregistrate la nivel mondial.

Un indicator mai conservator — media de șapte zile care atenuează fluctuațiile unice și neregulile de raportare a sărbătorilor — este, de asemenea, la un nivel record, datorită unui val mare de infecții cu Omicron.

Varianta extrem de mutată și cea mai transmisibilă de până acum, Omicron devine rapid tulpina dominantă la nivel global, deoarece se sustrage imunității oferite în mod normal de vaccinuri și infecții anterioare. Media de șapte zile a cazurilor de luni a fost de aproximativ 841.000, o creștere de 49% față de luna precedentă, când Omicron a fost identificat pentru prima dată în sudul Africii.

În schimb. decesele zilnice de Covid nu au crescut semnificativ. Media de șapte zile a deceselor s-a situat la aproximativ 7.000 de la jumătatea lunii octombrie, după ce a căzut dintr-un vârf condus de Delta, în ciuda apariției lui Omicron.

Studiile sugerează că, deși Omicron infectează de 70 de ori mai repede decât tulpinile anterioare, boala pe care o provoacă poate să nu fie la fel de gravă, în special pentru persoanele care au fost vaccinate și au primit o doză de rapel. Ușurința de transmitere și creșterea numărului de cazuri ar putea în continuare sufoca spitalele la nivel mondial, lăsându-i în pericol pe cei nevaccinati și pe cei care au nevoie de îngrijiri medicale pentru alte afecțiuni.

Guvernele avertizează deja că infecțiile și spitalizările ar putea crește în urma sărbătorilor, dând un ton sumbru pe măsură ce lumea se îndreaptă spre al treilea an de pandemie.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook