Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriluță, a declarat duminică că este “foarte îngrijorată” de posibilitatea ca Rusia să invadeze țara sa, în timp ce forțele ruse avansează în estul și sudul Ucrainei, în apropierea graniței moldo-ucrainene.

“Este un scenariu ipotetic deocamdată, dar dacă acțiunile militare avansează și mai mult în partea de sud-vest a Ucrainei și spre Odesa, atunci, desigur, suntem foarte îngrijorați”, a declarat premierul moldovean la CNN.

Trupele rusești speră să cucerească Donbasul de est, centrul industrial al Ucrainei, și să asigure un pod terestru către Peninsula Crimeea. Acest lucru le-ar oferi acces la Transnistria, o regiune separatistă susținută de Rusia care s-a declarat independentă după un scurt conflict militar în 1992.

“Suntem foarte îngrijorați, mai ales având în vedere că trupele se află pe teritoriul regiunii secesioniste Transnistria”, a declarat Gavrilița. “Facem tot posibilul pentru a menține pacea și stabilitatea și pentru a ne asigura că luptele nu se intensifică”.

Gavrilița a declarat duminică că agresiunea lui Putin a creat o “situație dificilă” pentru alte țări europene, nu doar pentru Moldova.

“Dacă o țară poate începe un război de anexare fără nicio considerație pentru dreptul internațional, atunci, în acest sens, nimeni nu este în siguranță”, a spus ea. “Cred că o mulțime de țări sunt îngrijorate”.

Surse : CNN, The Hill.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram