Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul cu privire la desemnarea Nataliei Gavriliţă la funcţia de prim-ministru, după consultările avute vineri cu partidele parlamentare, relatează mass-media de la Chişinău.

Natalia Gavriliţa are la dispoziţie două săptămâni pentru a constitui echipa şi pentru a elabora programul de guvernare, pe care să-l prezinte Parlamentului.

Maia Sandu declară că are toată încrederea că prim-ministrul desemnat va veni cu o echipă integră şi profesionistă, şi că în maximum două săptămâni Republica Moldova va avea un nou Guvern, care să însemne şi un nou început pentru ţară.

„Oamenii aşteaptă schimbări în bine şi pentru aceasta este nevoie de acţiuni ferme şi de decizii competente, care să pună în prim-plan interesul cetăţeanului”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit publika.md, Natalia Gavriliţa este absolventă a prestigioasei Universităţi Harvard, vorbeşte fluent trei limbi şi a activat în cadrul Băncii Mondiale de la Washington. Sunt câteva dintre informaţiile din CV-ul candidatului propus la funcţia de premier.

În 2000, Gavriliţa a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova. Cinci ani mai târziu, a obţinut diploma de masterat în Politici Publice la Universitatea Harvard din SUA, apoi a fost angajată în calitate de consultant la Banca Mondială. Aceeaşi funcţie a ocupat-o şi la Comisia Europeană de la Bruxelles. 

Natalia Gavriliţa a activat şi în Guvernul de la Chişinău. Din 2007 până în 2008 ea a fost şefă de departament în cadrul Ministerului Economiei și Comerțului. Ulterior, timp de un an, a condus Departamentului de politică și coordonare a ajutoarelor în Cabinetul Guvernului.

Din 2014 şi până în 2015 candidatul propus la funcţia de prim-ministru a fost secretar de stat la Ministerul Educației. 

În 2019 a ocupat funcţia de ministru al Finanţelor în Guvernul condus de Maia Sandu. Potrivit CV-ului ei, Gavriliţa vorbeşte fluent limbile rusă şi engleză. 

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram