În timp ce depozitele de gaz ale Europei pentru această iarnă sunt aproape pline, directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) a avertizat miercuri că iarna următoare ar putea reprezenta o mare problemă, potrivit CNBC.

Răspunzând unor întrebări în urma unei reuniuni a Consiliului Economic al Finlandei, Fatih Birol a declarat că aproape 90% din depozitele de gaze sunt pline în Europa.

Fatih Birol, directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie

“Aș fi preferat ca țările europene să fi fost mult mai agile, mult mai… rapide, pentru a reacționa la recomandările noastre”, a declarat el reporterilor, făcând referire la planul în 10 puncte al AIE privind modul de reducere a dependenței Europei de gazul rusesc după invazia Kremlinului în Ucraina.

“Dar unde ne aflăm nu este rău și mă aștept ca, dacă nu există surprize politice și tehnice – și dacă iarna… este o iarnă normală, Europa poate trece prin această iarnă cu câteva vânătăi pe ici pe colo, dar putem ajunge în februarie și martie.”

Birol a declarat că nivelurile de stocare vor ajunge probabil la 25%-30% la sfârșitul iernii. “Așadar, întrebarea este: cum trecem de la 25% sau 30% la, din nou, [pentru] iarna 2023 … 80-90%?”.

“Ceea ce ne-a ajutat de data aceasta, [este că] am mai importat ceva gaz din Rusia în ultimele câteva luni”, a spus el. În plus, China a importat “mai puțin gaz decât ar fi făcut-o altfel” din cauza a ceea ce Birol a numit “performanțe economice foarte slabe”.

Scenariul, a spus Birol, s-ar putea schimba în 2023, în special în ceea ce privește China. “Anul viitor, dacă importurile de gaze chinezești vor crește odată cu revenirea economiei chineze, vor fi [câteva] luni destul de dificile începând din martie până în iarna viitoare”.

“Deci această iarnă este dificilă, dar și iarna viitoare ar putea fi, de asemenea, foarte dificilă”, a spus el, adăugând că pregătirile pentru această din urmă perioadă trebuie să înceapă astăzi.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Blinken: SUA nu au “permis” Ucrainei să efectueze lovituri în interiorul Rusiei

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Statele Unite nu…

Rusia încearcă să “înghețe” războiul pentru a lansa o ofensivă mai mare în primăvară, afirmă șeful NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Rusia încearcă să…

Germania a arestat 25 de persoane acuzate că au pus la cale o lovitură de stat

Douăzeci și cinci de persoane au fost arestate în cadrul unor raiduri…

Zelenski a fost desemnat “Persoana anului” de către revista Time

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost desemnat de revista Time drept persoana…

Ciucă: Mâine vom cere vot în consiliul JAI pentru aderarea la Schengen

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că România va cere vot în consiliul…

China anunță o relaxare la nivel național a restricțiilor Covid

După ce restricțiile au fost relaxate în mai multe orașe din China…