Deputata malteză Roberta Metsola a obținut marți un sprijin covârșitor pentru a deveni președinte al Parlamentului European, devenind astfel prima femeie care ocupă această funcție în ultimii 20 de ani.

Metsola a fost președinte interimar de la moartea predecesorului său David Sassoli, căruia îi era vicepreședinte.

Ea a fost aleasă cu o majoritate clară de 458 de voturi din 616 exprimate.

Momentul alegerii nu a avut nicio legătură cu moartea lui Sassoli. Acesta trebuia să plece la sfârșitul lunii ianuarie – după doi ani și jumătate în funcție – în cadrul unui acord de împărțire a puterii.

Cine este noul președinte?

În vârstă de 43 de ani, Metsola este cea mai tânără persoană din istoria legislativului care ocupă această funcție și prima femeie din ultimii 20 de ani.

Ea provine din fracțiunea conservatoare a Partidului Popular European (PPE), în timp ce Sassoli a fost membru al grupării politice de centru-stânga Socialiștii și Democrații (S&D).

În discursul său inaugural, Metsola a trecut de la malteză la italiană și de la engleză la franceză.

“Mă simt onorată de responsabilitatea pe care mi-o încredințați”, le-a spus ea colegilor deputați la reuniunea parlamentară din orașul francez Strasbourg.

Ea a lansat un avertisment că unele forțe vor “continua să testeze limitele valorilor noastre și ale principiilor europene”, avertizând că legislativul va trebui să “riposteze împotriva sentimentului antieuropean care se instalează atât de repede și atât de ușor”.

“Pentru cei care caută să distrugă Europa, să știți că această casă este împotriva voastră”, a spus ea.

Metsola este membră a Parlamentului European din 2013. Ca membră a Partidului Naționalist de centru-dreapta din Malta, ea a fost activă încă din tinerețe, după ce a militat, în calitate de studentă, pentru ca mica națiune insulară să devină membră a UE. Opoziția ei fermă față de avort i-a atras critici din partea unor oponenți.

Alte știri:  Ursul care a ucis o tânără în Munții Bucegi a fost împușcat

(Deutsche Welle)

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump: FBI l-a identificat pe atacator, un tânăr de 20 de ani

Autorităţile americane au făcut un pas important în investigaţia privind tentativa de…