Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, spune că este posibil ca la jumătatea lunii martie să se elibereze autorizarea de punere pe piață a vaccinului Johnson & Johnson, urmând ca România să primească, cel mai probabil în aprilie, primele doze.

„După cum știm, compania Johnson & Johnson și-a depus documentația în vederea obținerii autorizării de la Agenția Europeană a Medicamentului”, a declarat Valeriu Gheorghiță la DigiFM.

„Ne așteptăm ca la jumătatea lunii martie să se elibereze această autorizare de punere pe piață, ceea ce ar însemna că în aprilie am putea să primim deja primele doze și de la compania Johnson & Johnson”, a adăugat el.

Pe 16 februarie, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a primit o solicitare oficială din partea companiei Janssen – filiala belgiană a companiei farmaceutice americane Johnson & Johnson – pentru autorizarea condiționată a vaccinului acesteia anti-COVID-19.

EMA va evalua această cerere „într-un calendar accelerat”, întrucât a început din decembrie o analiză în timp real a datelor privind eficacitatea și siguranța vaccinului Johnson & Johnson.

Conform companiei Johnson & Johnson, vaccinul său anti-COVID-19 a avut o eficacitate globală de 66% în testele clinice efectuate pe trei continente afectate de diferitele variante ale coronavirusului SARS-CoV-2.

Acest vaccin, care este administrat într-o singură doză, are o eficacitate de 85% în prevenirea formelor grave ale bolii, conform concluziilor studiilor clinice.

Vaccinul Johnson & Johnson folosește un adenovirus pentru a determina un răspuns imun al organismului împotriva coronavirusului.


Urmărește-ne pe Google News sau Facebook