Parlamentul European a aprobat recent o directivă care va aduce modificări importante regulamentului privind performanța energetică a clădirilor din întreaga Uniune Europeană. Noua legislație își propune să contribuie semnificativ la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a consumului de energie în sectorul construcțiilor, precum și la atingerea obiectivului de neutralitate climatică până în 2050.

Potrivit noilor prevederi, toate clădirile noi vor trebui să aibă un bilanț energetic nul începând cu 2030. De asemenea, statele membre vor fi obligate să ia măsuri pentru decarbonizarea sistemelor de încălzire și renunțarea treptată la combustibili fosili în instalațiile termice, cu eliminarea completă a centralelor pe cărbune, gaz sau petrol până în 2040. Un punct cheie al directivei îl reprezintă interzicerea subvenționării centrelor termice individuale pe bază de combustibili fosili, începând din 2025.

Pentru România, aceste modificări vor avea un impact major asupra modelului actual de încălzire al locuințelor, bazat în mare măsură pe centrale individuale functionând cu gaz sau combustibili solizi. Specialiștii estimează că peste 80% din apartamentele nou construite în ultimii ani au fost racordate independent la rețeaua de distribuție a gazelor naturale. Pe de altă parte, sistemele centralizate sunt încă inadecvate în multe zone rezidențiale.

Prin urmare, interzicerea subvenționării centrelor termice pe combustibili fosili din 2025 va duce la creșteri semnificative ale costurilor de încălzire pentru majoritatea gospodăriilor. Specialiștii din domeniu recomandă demararea de urgență a unor programe masive de eficientizare energetică a blocurilor și caselor, inclusiv prin reabilitarea termică a ansamblurilor rezidențiale și extinderea rețelelor de distribuție a agentului termic.

Totodată, se impune promovarea sistemelor alternative bazate pe energii regenerabile, precum pompele de căldură sau panourile fotovoltaice.

Alte știri:  Doru Colgiu, un apropiat al primarului din Mangalia, reținut de DNA pentru trafic de influență
Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Ploi torențiale, vijelii și grindină: Meteorologii anunță vreme extremă în aproape jumătate de țară

Meteorologii au emis o avertizare Cod Galben de instabilitate atmosferică în zona…

Șase persoane ucise cu cianură într-un hotel de lux din Bangkok

Poliția thailandeză a dezvăluit miercuri că șase oaspeți americani și vietnamezi, găsiți…

Prinși în infernul războiului: Indieni recrutați forțat în armata rusă cer ajutor pentru întoarcerea acasă

Doi bărbați indieni care luptă pentru Rusia în războiul din Ucraina au…

Elon Musk mută companiile X și SpaceX din California în Texas. Miliardarul dă vina pe o lege pro-transsexuali

Miliardarul tech Elon Musk a anunțat marți că va muta sediile principale…

Seceta lovește România: 290 de localități se confruntă cu restricții de apă, iar 239 de fântâni au secat complet

România se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește resursele…