Liderii a nouă state europene membre NATO au semnat duminică o declarație comună de susținere a candidaturii Ucrainei la aderare, candidatură care va întâmpina probabil obstacole.

Declarația semnată de liderii Cehiei, Estoniei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Macedoniei de Nord, Muntenegrului, Poloniei, României și Slovaciei a condamnat, de asemenea, afirmațiile Rusiei potrivit cărora ar fi anexat patru regiuni din Ucraina după referendumuri discreditate pe scară largă, organizate de guvernele de ocupație.

Ucraina a căutat de mult timp să devină membră a alianței de apărare reciprocă. În 2008, NATO a promis Ucrainei și Georgiei că într-o zi ar putea deveni membre, fără a detalia un calendar.

“Susținem cu fermitate decizia Summitului NATO de la București din 2008 privind viitoarea aderare a Ucrainei”, au afirmat liderii în declarația lor.

De asemenea, aceștia au declarat că cele nouă națiuni “nu vor recunoaște niciodată încercările Rusiei de a anexa vreun teritoriu ucrainean” și au presat alte state membre să “își mărească imediat ajutorul militar acordat Ucrainei”.

Sâmbătă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina a depus o cerere de aderare la NATO, deși experții au avertizat că există obstacole semnificative, deoarece admiterea unei țări necesită acordul unanim al tuturor celor 30 de membri ai alianței. Fiind o alianță bazată pe doctrina apărării reciproce, ar fi foarte puțin probabil ca NATO să admită o țară implicată în război.

Deși Zelenski a declarat că cererea Ucrainei ar putea fi accelerată în același mod în care au fost accelerate cererile Suediei și Finlandei, unii se așteaptă ca procesul să dureze luni, dacă nu ani.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat vineri că el crede că cererea Ucrainei “ar trebui să fie luată în discuție la un alt moment”.

Ssecretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost circumspect în declarațiile sale despre cererea Ucrainei. Duminică, într-un interviu în cadrul emisiunii “Meet the Press” de la NBC, Stoltenberg a avertizat că, deși “NATO are o politică a ușilor deschise” și Ucraina este binevenită să depună cererea, “toți cei 30 de aliați trebuie să fie de acord să ia o astfel de decizie”.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Ucraina și țările baltice îi reproșează lui Macron că a sugerat “garanții de securitate” pentru Rusia

Ideea președintelui francez Emmanuel Macron, potrivit căreia Occidentul ar trebui să ia…

VIDEO Scandal la Ministerul Energiei. Virgil Popescu a amânat conferința de presă pentru că în sală era prezent și George Simion

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a amânat în ultimul moment conferința de presă…

Sexul în afara căsătoriei va fi pedepsit cu închisoarea în Indonezia

Parlamentul indonezian ar urma să adopte luna aceasta un nou cod penal…

Raport. China operează peste 100 de secții de poliție în întreaga lume, inclusiv în România

Beijingul a înființat peste 100 de “secții de poliție” în întreaga lume…

“Taxa pe soare”: USR acuză Guvernul că vrea să impoziteze gospodăriile care au instalate panouri fotovoltaice

USR a acuzat Guvernul că a emis o ordonanță de urgență care…

Rusia susține că nu va exporta petrol în cadrul plafonului de preț impus de Occident

Rusia nu va exporta petrol care face obiectul unei restricții de preț…

Fragmente de rachetă au fost găsite într-un sat din Republica Moldova, la granița cu Ucraina

Ministerul moldovean de Interne a declarat că o parte a unei rachete…

Parlamentul a votat revocarea din funcţie a lui Niculae Bădălău de la Curtea de Conturi

Parlamentul l-a revocat pe Niculae Bădălău din funcția de vicepreşedinte al Autorităţii…

Olaf Scholz avertizează Occidentul să evite un nou război rece

Cancelarul german Olaf Scholz a avertizat Occidentul să evite crearea unui nou…