Cel mai mare și mai avansat rover pe care NASA l-a trimis într-o altă lume, a aterizat joi pe Marte, după o călătorie de 203 de zile in care a traversat 473 de milioane de kilometri. Confirmarea aterizării cu succes a fost anunțată la Jet Propulsion Laboratory al NASA din sudul Californiei la ora 15:55. EST (12:55 p.m. PST).

Misiunea Marte 2020 a fost lansată pe 30 iulie 2020, de la Stația Forței Spațiale Cape Canaveral din Florida. Rover Perseverance marchează un prim pas ambițios în efortul de a colecta probe de pe Marte și a le returna pe Pământ.

Membrii echipei NASA Rover Perseverance Mars urmăresc controlul misiunii, pe măsură ce primele imagini ajung la câteva momente după ce nava spațială a ajuns cu succes pe Marte

„Această aterizare este una dintre acele momente esențiale pentru NASA, Statele Unite și explorarea spațiului la nivel global – când știm că suntem pe punctul de a descoperi și ne ascuțim creioanele, ca să spunem așa, pentru a rescrie manualele”, a declarat administratorul NASA în funcție Steve Jurczyk.

„Misiunea Marte 2020 întruchipează spiritul națiunii noastre de a persevera chiar și în cele mai provocatoare situații, inspirând și avansând știința și explorarea. Misiunea în sine personifică idealul uman de a persevera spre viitor și ne va ajuta să ne pregătim pentru explorarea umană a Planetei Roșii în anii 2030 ”.

Aproximativ de dimensiunea unei mașini, geologul robot și astrobiologul de 1.026 kilograme va fi supus unor teste de câteva săptămâni înainte de a începe investigația științifică de doi ani a craterului Jezero al lui Marte.

În timp ce rover-ul va investiga roca și sedimentele antice ale lacului și deltei râului Jezero pentru a caracteriza geologia regiunii și climatul trecut, o parte fundamentală a misiunii sale este astrobiologia, inclusiv căutarea semnelor vieții microbiene antice.

Alte știri:  Temperaturi de până la 35 de grade: Cod galben de caniculă în mai multe județe

În acest scop, campania Mars Sample Return, planificată de NASA și ESA (Agenția Spațială Europeană), va permite oamenilor de știință de pe Pământ să studieze probe colectate de Perseverance pentru a căuta semne definitive ale vieții trecute folosind instrumente mari și complexe pentru a fi trimise către Planeta Roșie.

„Din cauza evenimentelor interesante de astăzi, primele mostre curate din locații documentate cu atenție pe o altă planetă sunt cu un pas mai aproape de a fi returnate pe Pământ”, a declarat Thomas Zurbuchen, administrator asociat pentru știință la NASA.

„Perseverance este primul pas în aducerea rocilor și regolitului de pe Marte. Nu știm ce ne vor spune aceste mostre de pe Marte, dar ceea ce ne-ar putea spune este monumental – inclusiv faptul că viața ar fi putut exista odată dincolo de Pământ ”.

Cu o lățime de aproximativ 45 de mile, craterul Jezero se află pe marginea de vest a Isidis Planitia, un bazin uriaș de impact chiar la nord de ecuatorul marțian. Oamenii de știință au stabilit că acum 3,5 miliarde de ani, craterul avea propria deltă a râului și era umplut cu apă.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

David Popovici a cucerit aurul la Campionatele Europene în proba de 200 m liber

Înotătorul român David Popovici a câștigat medalia de aur în proba de…

Pierderile masive de pe frontul din Ucraina îi forțează pe ruși să recruteze mercenari din țări africane

Armata rusă se confruntă cu o lipsă acută de recruți, în condițiile…

Italia: Firmă amendată pentru că a vândut mașini fabricate în China ca fiind italiene

Autoritatea pentru reglementarea concurenței din Italia a aplicat o amendă record de…

Medicii austrieci au reușit în premieră regenerarea mușchiului cardiac, o descoperire ce poate salva milioane de vieți

O echipă de cercetători de la Universitatea Medicală din Innsbruck, Austria, a…

Putin amenință că va furniza arme Coreei de Nord

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia ar putea furniza arme…

Cod roșu de caniculă: Temperaturi de până la 39 de grade Celsius în sudul țării

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) avertizează că România se va confrunta cu…

Scriitorul și medicul psihiatru Ion Vianu a încetat din viață joi, la vârsta de 90 de ani

Medicul psihiatru Ion Vianu a decedat în Morges, Elveția, la vârsta de…

Mark Rutte va deveni următorul secretar general al NATO, după ce Klaus Iohannis a renunțat

Președintele României, Klaus Iohannis, și-a retras candidatura pentru funcția de secretar general…