Cel mai mare și mai avansat rover pe care NASA l-a trimis într-o altă lume, a aterizat joi pe Marte, după o călătorie de 203 de zile in care a traversat 473 de milioane de kilometri. Confirmarea aterizării cu succes a fost anunțată la Jet Propulsion Laboratory al NASA din sudul Californiei la ora 15:55. EST (12:55 p.m. PST).

Misiunea Marte 2020 a fost lansată pe 30 iulie 2020, de la Stația Forței Spațiale Cape Canaveral din Florida. Rover Perseverance marchează un prim pas ambițios în efortul de a colecta probe de pe Marte și a le returna pe Pământ.

Membrii echipei NASA Rover Perseverance Mars urmăresc controlul misiunii, pe măsură ce primele imagini ajung la câteva momente după ce nava spațială a ajuns cu succes pe Marte

„Această aterizare este una dintre acele momente esențiale pentru NASA, Statele Unite și explorarea spațiului la nivel global – când știm că suntem pe punctul de a descoperi și ne ascuțim creioanele, ca să spunem așa, pentru a rescrie manualele”, a declarat administratorul NASA în funcție Steve Jurczyk.

„Misiunea Marte 2020 întruchipează spiritul națiunii noastre de a persevera chiar și în cele mai provocatoare situații, inspirând și avansând știința și explorarea. Misiunea în sine personifică idealul uman de a persevera spre viitor și ne va ajuta să ne pregătim pentru explorarea umană a Planetei Roșii în anii 2030 ”.

Aproximativ de dimensiunea unei mașini, geologul robot și astrobiologul de 1.026 kilograme va fi supus unor teste de câteva săptămâni înainte de a începe investigația științifică de doi ani a craterului Jezero al lui Marte.

În timp ce rover-ul va investiga roca și sedimentele antice ale lacului și deltei râului Jezero pentru a caracteriza geologia regiunii și climatul trecut, o parte fundamentală a misiunii sale este astrobiologia, inclusiv căutarea semnelor vieții microbiene antice.

În acest scop, campania Mars Sample Return, planificată de NASA și ESA (Agenția Spațială Europeană), va permite oamenilor de știință de pe Pământ să studieze probe colectate de Perseverance pentru a căuta semne definitive ale vieții trecute folosind instrumente mari și complexe pentru a fi trimise către Planeta Roșie.

„Din cauza evenimentelor interesante de astăzi, primele mostre curate din locații documentate cu atenție pe o altă planetă sunt cu un pas mai aproape de a fi returnate pe Pământ”, a declarat Thomas Zurbuchen, administrator asociat pentru știință la NASA.

„Perseverance este primul pas în aducerea rocilor și regolitului de pe Marte. Nu știm ce ne vor spune aceste mostre de pe Marte, dar ceea ce ne-ar putea spune este monumental – inclusiv faptul că viața ar fi putut exista odată dincolo de Pământ ”.

Cu o lățime de aproximativ 45 de mile, craterul Jezero se află pe marginea de vest a Isidis Planitia, un bazin uriaș de impact chiar la nord de ecuatorul marțian. Oamenii de știință au stabilit că acum 3,5 miliarde de ani, craterul avea propria deltă a râului și era umplut cu apă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Rusia a bombardat duminică capitala ucraineană Kiev

Rusia a atacat capitala ucraineană la primele ore ale dimineții de duminică,…

Marea Britanie, SUA, Canada și Japonia vor interzice importurile de aur rusesc

Marea Britanie, SUA, Canada și Japonia vor interzice importurile de aur rusesc,…

Rusia va trimite Belarusului rachete cu capacități nucleare în câteva luni, anunță Vladimir Putin

Rusia va transfera sisteme de rachete Iskander-M cu capacitate nucleară către aliatul…