Autoritățile ruse spun că au detectat ceea ce se crede că este „infecția umană cu gripă aviară H5N8”, a confirmat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru CNN.

Rusia a notificat OMS posibile tulpini. “Dacă va fi confirmat, aceasta ar fi prima dată când H5N8 infectează oameni”, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al OMS Europa.

Persoanele infectate sunt muncitori în ferme avicole, conform informațiilor preliminare, se adaugă în comunicat.

Lucrătorii erau „asimptomatici și nu s-a raportat nicio transmisie de la om la om”, a spus purtătorul de cuvânt.

Vorbind în cadrul unui briefing televizat sâmbătă, Anna Popova, șeful Serviciului Federal de Supraveghere al Rusiei pentru Protecția Drepturilor Consumatorilor și Bunăstarea Umană, a declarat că tulpina a fost detectată la șapte muncitori ai fermelor avicole din sudul țării, a raportat agenția TASS.

Deși încă nu a fost confirmată de OMS, autoritatea rusă din domeniul sănătății a declarat că este în discuție cu autoritățile naționale pentru a colecta mai multe informații și pentru a „evalua impactul asupra sănătății publice” al incidentului.

Gripa aviară afectează de obicei numai păsările și există multe tulpini diferite ale acesteia.

Majoritatea cazurilor de infecție umană se datorează contactului cu păsările de curte infectate sau cu suprafețe contaminate cu excreții de păsări infectate: salivă, secreții nazale sau fecale.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook