Rusia a ripostat la adresa Regatului Unit pentru că nu a fost invitată să participe la funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a, care vor avea loc la Londra săptămâna viitoare.

Rusia, ale cărei trupe au invadat Ucraina vecină în urmă cu aproape șapte luni, și aliatul său cheie, Belarus, se numără printre puținele națiuni excluse de la funeralii.

Ministerul de Externe al Rusiei a condamnat Londra pentru ceea ce a numit o utilizare “profund imorală” a unei tragedii naționale în scopuri geopolitice, în contextul în care relațiile ruso-britanice se află la cel mai scăzut nivel de la Războiul Rece încoace.

“Considerăm că această încercare britanică de a folosi tragedia națională, care a atins inimile a milioane de oameni din întreaga lume, în scopuri geopolitice pentru a regla conturile cu țara noastră… este profund imorală. Acest lucru este deosebit de blasfemiator față de memoria Elisabetei a II-a”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe, Maria Zakharova.

Ea a adăugat: “Imaginea unificatoare a reginei Elisabeta a II-a, care nu s-a amestecat în politică din principiu în timpul domniei sale, nu a devenit un obstacol pentru atacurile disidente de la Londra, care sunt supuse realizării propriilor obiective conjecturate.

“În ceea ce ne privește, ne exprimăm profundele noastre condoleanțe poporului britanic pentru marea pierdere care s-a abătut asupra sa.”

Sute de membri ai familiei regale și lideri străini sunt așteptați luni la Westminster Abbey pentru una dintre cele mai mari adunări diplomatice din ultimele decenii și pentru prima înmormântare de stat din Marea Britanie din ultimele șase decenii.

Președintele rus Vladimir Putin, care a lăudat-o pe regina Elisabeta a II-a la aflarea veștii morții sale, la 8 septembrie, a declarat că nu va participa la funeraliile monarhului, cu toate că nu a fost invitat.

Marea Britanie s-a alăturat aliaților săi occidentali în impunerea unei interdicții de călătorie lui Putin și a înalților săi oficiali în primele zile ale invaziei rusești în Ucraina.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram