Liderul opoziției ruse, Alexei Navalny, va fi închis timp de doi ani și opt luni pentru încălcarea eliberării conditionate în timp ce se recupera în Germania după ce a fost otrăvit.

Opozantul rus în vârstă de 44 de ani, care este cel mai înverșunat critic al lui Vladimir Putin, a primit marți o condamnare de 3,5 ani de către un tribunal din Moscova – dar va executa mai puțin pentru că se vor lua in considerare cele 10 luni de arest la domiciliu.

Stând în boxa inculpatilor, Navalny a rămas relativ nemișcat pe parcursul lungii proceduri judiciare. Și-a scos mâinile din buzunare cu o ocazie, totuși, pentru a contura o inimă pe sticlă ca mesaj adresat soției sale.

Navalny a fost arestat pe 17 ianuarie când a ajuns acasă în Rusia, după ce a petrecut cinci luni în Germania recuperându-se după ce a fost otrăvit cu neurotoxina Novichok. Criticul de la Kremlin susține că a fost un atac autorizat chiar de președintele rus, în timp ce autoritățile ruse resping în totalitate afirmația și spun că nu există dovezi că a avut loc o otrăvire. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că testele de laborator europene au descoperit altfel.

În timp ce judecătorul a citit sentința marți, echipa lui Navalny a declarat că se va aduna in piața Manezhnaya din centrul Moscovei, la o distanță mică de Kremlin, pentru a protesta împotriva rezultatului.

„Vă așteptăm”, a spus echipa într-un tweet, încurajându-i pe alții să se alăture. “Țara noastră a plonjat într-o nelegalitate completă. Trebuie să ne confruntăm cu acest lucru”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.