Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că Kazahstanul își poate rezolva singur problemele și că este important ca nimeni să nu intervină din exterior, potrivit Reuters.

Aceasta l-a citat pe Peskov spunând că Kazahstanul nu a cerut ajutorul Rusiei pentru a face față protestelor, declanșate de creșterea prețului la carburanți, care au determinat miercuri demisia guvernului său.

Rusia este extrem de sensibilă la tulburările din fostele republici sovietice pe care le consideră parte a sferei sale de influență și, în trecut, a acuzat Occidentul că a alimentat revoluții în țări precum Georgia și Ucraina.

Ministerul rus de externe a declarat că monitorizează îndeaproape situația din vecinătatea sa sudică și contează pe “o normalizare cât mai rapidă”.

“Susținem rezolvarea pașnică a tuturor problemelor în cadrul constituțional și legal și prin dialog, mai degrabă decât prin revolte de stradă și încălcarea legilor”, a declarat acesta.

El a precizat că tocmai acesta este scopul măsurilor luate de președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev “pentru a stabiliza situația și a rezolva rapid problemele existente, inclusiv cele cuprinse în cererile legitime ale protestatarilor”.

Acest lucru părea să se refere la decizia lui Tokayev de a anula majorarea prețului la carburanți de Anul Nou, care a declanșat pentru prima dată protestele din vestul țării.

Declarația rusă a folosit un limbaj mai precaut decât Tokayev, care a pus violențele pe seama provocatorilor interni și externi.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. George Simion, stropit cu cerneală la Iași

Copreședintele AUR, George Simion, a fost stropit cu cerneală, luni, la Iaşi,…

Rusia avertizează Japonia să nu se amestece în criza din Ucraina

Echipa ministrului rus de externe a avertizat Japonia să nu se amestece…

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi într-o singură zi. Arhiepiscopia Tomisului transmite că sunt “ilegale”

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi pentru nerespectarea carantinei într-o singură zi.…

SUA le cere cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a cerut evacuarea cetățenilor americani din Ucraina,…

ÎPS Teodosie, amendat cu 1000 de lei pentru că nu a respectat carantina

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost amendat, luni, de poliţiştii constănţeni cu…