Rusia și-a exprimat „îngrijorarea” cu privire la planul Japoniei de a elibera în ocean apele uzate tratate din dezastrul nuclear de la Fukushima.

Japonia a anunțat marți că intenționează să elibereze treptat apa de la centrala atomică din Fukushima, care a fost locul uneia dintre cele mai grave dezastre nucleare din lume.

“Ne exprimăm îngrijorarea serioasă în această privință și ne așteptăm ca guvernul Japoniei să demonstreze transparența cuvenită”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei.

Rusia cere „explicații detaliate cu privire la toate aspectele” planului Japoniei de a deversa apă radioactivă în ocean, a spus Zakharova, considerând că explicațiile Japoniei de până acum sunt „insuficiente”.

De asemenea, China și Coreea de Sud au condamnat această mișcare, numind-o „extrem de iresponsabilă” și „inacceptabilă”.

Declarațiile lor sunt în contrast cu cele ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, care a declarat într-o declarație marți că procedura a fost sigură și nu deosebit de neobișnuită. SUA a lăudat, de asemenea, planul Japoniei.

Cu toate acestea, cei mai apropiați trei vecini ai Japoniei – China, Rusia și Coreea de Sud – sunt toți îngrijorați. Ca răspuns la anunț, Coreea de Sud l-a convocat pe ambasadorul Japoniei, iar Seoul caută modalități de a aduce decizia Japoniei la o instanță internațională.

De asemenea, Rusia și-a exprimat regretul pentru faptul că Japonia nu a consultat-o ​​cu privire la aceste planuri înainte de a merge mai departe, potrivit TASS, agenția de știri a statului rus. Zakharova a spus că, printre alte informații lipsă, informațiile oficiale furnizate de Japonia nu includ o evaluare a riscurilor de mediu pentru regiunea Pacificului.
Coreea de Nord nu s-a opus în mod oficial la cea mai recentă mișcare, dar s-a opus versiunilor anterioare ale planului.

Conform planului, peste 1 milion de tone de ape uzate de la centrala nucleară Fukushima care a fost distrusă de un cutremur și tsunami în 2011, vor fi eliberate treptat în ocean în doi ani.

În prezent, apa este reținută în rezervoare de oțel, dar spațiul se epuizează. Apa a fost tratată pentru a îndepărta majoritatea contaminanților radioactivi, dar rămâne un element, tritiul.

Tritiul este destul de inofensiv în concentrații scăzute și eliberarea treptată a apei în ocean va permite diluarea contaminantului sub nivelurile sănătoase recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, a spus Japonia.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Rusia susține că Europa nu va mai primi petrol și gaze, în cazul în care va fi deconectată de la SWIFT

Nikolay Zhuravlev, vicepreședintele Consiliului Federației Ruse, a declarat, marți, că țările europene…

Ministrul ucrainean de Externe spune că numărul de trupe rusești de la graniță este insuficient pentru o invazie totală

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat, miercuri, că Rusia nu…

Primarul Kievului, Vitali Klitschko: Germania a ‘trădat’ Ucraina prin interzicerea exporturilor de arme și susținerea gazoductului Nord Stream 2

Fostul campion mondial de box la categoria grea și primar al Kievului,…

Iohannis: România trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu posibil

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după ședința CSAT, că România trebuie…

Croația își va retrage forțele din NATO în eventualitatea unui conflict Rusia-Ucraina

Croația își va retrage militarii din cadrul forțelor NATO desfășurate în regiune…