Photo by Anatolii Stepanov / AFP

Rusia a declarat că deține controlul asupra regiunii Luhansk din estul Ucrainei, după ce a preluat controlul asupra orașului Lysychansk, ultimul oraș controlat de ucraineni în regiune.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, i-a spus duminică lui Vladimir Putin că forțele lor au stabilit “controlul deplin” asupra Lysychanskului și a mai multor așezări din apropiere, a relatat agenția de presă de stat rusă RIA Novosti.

Comandamentul militar ucrainean a confirmat duminică seară că trupele sale au fost nevoite să se retragă din oraș, afirmând că, în caz contrar, ar fi avut “consecințe fatale”.

“Pentru a păstra viețile apărătorilor ucraineni, a fost luată decizia de a se retrage”, se arată în declarația armatei ucrainene.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a recunoscut pierderea orașului, promițând să recucerească zona datorită tacticii armatei și a perspectivei de a dispune de armament nou și îmbunătățit.

“Dacă comandanții armatei noastre își retrag oamenii din anumite puncte de pe front, unde inamicul are cel mai mare avantaj în ceea ce privește puterea de foc, iar acest lucru se aplică și la Lysychansk, înseamnă un singur lucru”, a declarat Zelenski în discursul său video de seară. “Că ne vom întoarce datorită tacticii noastre, datorită creșterii aprovizionării cu arme moderne”.

O preluare de către Rusia a orașului Lysychansk înseamnă că Moscova a câștigat, de fapt, controlul întregii regiuni Luhansk, precum și a mai mult de jumătate din regiunea Donețk, însumând aproximativ 75% din cele două regiuni estice, care sunt cunoscute colectiv sub numele de Donbas.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Navalnîi urma să fie eliberat într-un schimb de prizonieri în momentul în care a decedat, spune o activistă anticorupție din Rusia

Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse, urma să fie eliberat în cadrul unui…

Taximetriștii protestează în Piața Constituției din București

Sute de taximetriști din București au ieșit astăzi în stradă, protestând în…

Soțul Dianei Șoșoacă a fost dat afară din partidul SOS România

Silvestru Șoșoacă, soțul controversatei senatoare Diana Șoșoacă, a fost exclus din partidul…

VIDEO. RA-APPS investește în secret 7 milioane de euro din bani publici în viitoarea locuință a lui Klaus Iohannis

Regia Protocolului de Stat a început în secret renovarea unui fost sediu…