Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Rusia încearcă să “înghețe” luptele din Ucraina în timpul iernii pentru a-și pregăti forțele pentru un nou atac la începutul anului viitor, potrivit The Guardian.

Condițiile pentru o soluționare pașnică a războiului “nu există acum”, a declarat șeful NATO în cadrul unui eveniment găzduit de Financial Times, după săptămâni de speculații cu privire la posibilitatea unor discuții diplomatice.

Condițiile [pentru discuții] nu există acum, deoarece Rusia nu a dat niciun semn de implicare în negocieri care să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Ucrainenilor le revine sarcina de a decide când este momentul potrivit pentru a începe să negocieze și de a conveni asupra condițiilor. Majoritatea războaielor și, cel mai probabil, și acest război se vor încheia la masa negocierilor“, a declarat Stoltenberg.

Stoltenberg i-a îndemnat pe aliații din NATO să continue să trimită arme la Kiev în timpul iernii, deoarece, a avertizat el, Rusia caută o “pauză” în lupte pentru a se pregăti pentru o ofensivă de primăvară. El a spus:

Ceea ce vedem acum este că Rusia încearcă să încerce să înghețe acest război, cel puțin pentru o perioadă scurtă de timp, pentru a se regrupa, a se repara și a se recupera și a încerca să lanseze o ofensivă mai mare în primăvara anului viitor“, a declarat șeful NATO.

Ucraina a avut “un impuls”, a continuat el, adăugând că “nu poate intra în sistemele specifice pe care le luăm acum în considerare”.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram