Rusia a început prima etapă a unor exerciții cu arme nucleare tactice, care implică rachete Iskander și Kinzhal, în zone de la granița cu Ucraina. Ministerul rus al Apărării a declarat marți că exercițiile au loc în Districtul Militar Sudic, care se învecinează cu Ucraina și include părți din Ucraina ocupate și anexate ilegal de Moscova de la începutul invaziei pe scară largă din februarie 2022.

Ministerul nu a precizat locația exactă a exercițiilor. Se așteaptă ca Belarus, unde Rusia a declarat anul trecut că a desfășurat arme nucleare tactice, să participe și ea.

De la lansarea invaziei sale pe scară largă în Ucraina în februarie 2022, Moscova a vorbit în mod repetat despre arsenalul său de arme nucleare și despre pregătirea sa de a le folosi în fața unei amenințări la adresa securității.

Analiștii nucleari spun că exercițiile sunt concepute ca un semnal de avertizare din partea președintelui rus Vladimir Putin pentru a descuraja aliații occidentali ai Ucrainei, care au furnizat arme și informații Kievului, să se implice mai profund în război.

Putin a ordonat exercițiile după ce politicienii occidentali au sugerat că ar putea fi dispuși să meargă mai departe în sprijinul lor pentru Ucraina.

La începutul acestei luni, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că nu a exclus desfășurarea de trupe în Ucraina în anumite condiții, în timp ce ministrul britanic de externe, David Cameron, a declarat că Kievul are dreptul să lanseze rachete occidentale pe teritoriul rus.

Districtul Militar Sudic al Rusiei este centrul de comandă pentru ofensiva sa asupra Ucrainei, cu sediul în Rostov-pe-Don, la 60 km de granița cu Ucraina.

Alte știri:  Luna iunie a fost cea mai caldă din istorie, depășind recordul din 2023

Ministerul a declarat că exercițiile au implicat practici de încărcare a vehiculelor de lansare, deplasarea la locurile de lansare desemnate și încărcarea avioanelor cu rachete Kinzhal, care sunt arme hipersonice.

Nu a indicat dacă au avut loc lansări de teste.

Armele nucleare tactice, cunoscute și sub numele de arme nucleare non-strategice, sunt concepute pentru a fi folosite pe câmpul de luptă și au un potențial distructiv vast.

Rusia are aproximativ 1.558 de focoase nucleare non-strategice, potrivit Federației Americane de Oameni de Știință, deși există incertitudine cu privire la cifrele exacte.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Șase persoane ucise cu cianură într-un hotel de lux din Bangkok

Poliția thailandeză a dezvăluit miercuri că șase oaspeți americani și vietnamezi, găsiți…

Prinși în infernul războiului: Indieni recrutați forțat în armata rusă cer ajutor pentru întoarcerea acasă

Doi bărbați indieni care luptă pentru Rusia în războiul din Ucraina au…

Elon Musk mută companiile X și SpaceX din California în Texas. Miliardarul dă vina pe o lege pro-transsexuali

Miliardarul tech Elon Musk a anunțat marți că va muta sediile principale…

Seceta lovește România: 290 de localități se confruntă cu restricții de apă, iar 239 de fântâni au secat complet

România se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește resursele…