Rusia a declarat că se retrage din negocierile cu Japonia în vederea semnării unui tratat de pace oficial din al Doilea Război Mondial, din cauza poziției dure a Japoniei față de invazia Moscovei în Ucraina.

Rusia și Japonia nu au semnat niciodată un tratat de pace care să pună capăt în mod oficial celui de-al Doilea Război Mondial.

În urma invaziei brutale a Rusiei în Ucraina, autoritățile de la Tokyo au condamnat ferm această situație și s-au alăturat partenerilor occidentali în aplicarea de sancțiuni împotriva Moscovei.

“Partea rusă, în condițiile actuale, nu intenționează să continue discuțiile cu Japonia privind tratatul de pace”, a declarat Ministerul rus de Externe într-o declarație la 21 martie.

Ministerul rus de Externe a declarat că a întrerupt discuțiile “din cauza imposibilității de a discuta documentul de bază privind relațiile bilaterale cu o țară care a adoptat o poziție vădit ostilă și care se străduiește să aducă prejudicii intereselor țării noastre”.

De asemenea, în declarație se mai spune că Rusia a pus capăt regimului fără vize pentru japonezi pentru a vizita insulele disputate. Mulți japonezi au călătorit pentru a vizita mormintele strămoșilor lor.

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat că se opune ferm deciziei Rusiei, calificând-o drept “nedreaptă” și “complet inacceptabilă”.

“Întreaga situație a fost creată de invazia Rusiei în Ucraina, iar răspunsul Rusiei de a împinge acest lucru asupra relațiilor dintre Japonia și Rusia este extrem de nedrept și complet inacceptabil”, a declarat el, adăugând că atitudinea Japoniei în ceea ce privește căutarea unui tratat de pace a rămas neschimbată și că a protestat față de demersul Rusiei.

“Japonia trebuie să continue în mod hotărât să sancționeze Rusia în cooperare cu restul lumii”, a adăugat el.

De asemenea, Rusia s-a retras din discuțiile cu Japonia despre proiecte de afaceri comune în Insulele Kuril și a pus capăt călătoriilor fără viză pentru cetățenii japonezi.

Una dintre problemele cheie este reprezentată de revendicările concurente privind drepturile teritoriale asupra Insulelor Kurile, pe care Tokyo le numește teritoriile sale nordice. Trupele sovietice le-au confiscat de la Japonia la sfârșitul războiului, iar Rusia ocupă încă grupul de insule.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

17 morți în urma unui atac cu rachete rusești asupra unor clădiri din Odesa

Cel puțin 17 persoane au fost ucise după ce două rachete rusești…

Putin declară că Rusia este deschisă la discuții privind neproliferarea armelor nucleare

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Moscova este pregătită pentru discuții…

Ciucă: Preţurile la carburanţi au scăzut, este o realitate care se vede în dimineaţa aceasta în benzinării

Benzina și motorina s-au ieftinit cu 50 de bani pe litru în…

Cetățenii din Belarus au început să primească înștiințări de recrutare

Cetățenii belaruși au început să primească înștiințări de recrutare, a anunțat postul…