Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin a declarat duminică că Rusia a început consolidarea militară de-a lungul frontierei ucrainene deoarece nu mai poate “tolera” expansiunea NATO spre est și “invazia treptată” a Ucrainei.

Prezent la emisiunea “Fareed Zakaria GPS” de la CNN, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că scena pentru actuala criză de frontieră a fost pregătită cu zeci de ani în urmă, în anii ’90. Aproximativ 100.000 de soldați ruși s-au adunat recent în apropierea Ucrainei, ceea ce a dus la îngrijorarea că Rusia își va invada vecinul în curând.

“Când Germania a fost reunificată și când Uniunea Sovietică de atunci și liderul Uniunii Sovietice, domnul [Mihail] Gorbaciov, a spus OK pentru asta, a existat o promisiune din partea americană”, a declarat Peskov duminică.

“Din păcate, nu a fost fixată într-un document juridic, într-un document de garantare obligatoriu din punct de vedere legal, dar a existat o garanție că NATO nu își va extinde niciodată … infrastructura militară sau infrastructura politică spre est”, a continuat el.

“Din păcate, de atunci a început să se întâmple contrariul, iar infrastructura militară a NATO a început să se apropie tot mai mult de granițele Federației Ruse”, a adăugat el, afirmând că acțiunile recente ale armatei americane au determinat Rusia să simtă că securitatea sa națională este “pusă în pericol”.

Peskov, diplomat de carieră și purtător de cuvânt al lui Putin de multă vreme, a acuzat NATO că este mai degrabă o “armă de confruntare” decât un “porumbel al păcii”. Rusia a cerut o garanție că Ucraina nu va deveni parte a NATO, despre care spune că ar reprezenta o amenințare gravă la adresa securității sale.

“La început, au fost doar cuvinte, dar, cu timpul, am văzut invazia treptată a NATO pe teritoriul ucrainean, cu infrastructura sa, cu instructorii săi, cu livrările de arme defensive și ofensive, învățând militarii ucraineni și așa mai departe. Și asta ne-a adus la linia roșie. Asta ne-a adus la situația în care noi – când nu mai puteam tolera acest lucru”, a declarat Peskov.

Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat săptămâna trecută că amenințarea unei invazii rusești este “ridicată”, iar serviciile de informații americane au declarat că Moscova plănuiește o operațiune sub steag fals ca pretext pentru a lansa o invazie în Kiev.

Deși nu a abordat în mod direct această acuzație specifică, Peskov a declarat că nu există soldați în regiunea ucraineană Donbas, în ciuda rapoartelor potrivit cărora soldați ruși fără uniformă au fost văzuți acolo.

“Sunt purtătorul de cuvânt al Kremlinului și pot să vă spun oficial că nu există trupe rusești în Donbas și pe teritoriul ucrainean”, a declarat el.

Zakaria l-a întrebat pe Peskov dacă există loc pentru un potențial compromis în cazul puțin probabil în care Ucraina va deveni în curând membru NATO.

“Ei bine, există, de asemenea, spațiu pentru compromis. Cu excepția unor preocupări principale, și aici vorbim despre preocupări principale. Rusia nu a avut niciodată un deficit de voință politică pentru negocieri”, a spus Peskov. “Dar, în general, în principiu, putem spune acum că rămânem pe căi diferite, pe căi total diferite, iar acest lucru nu este bun și este îngrijorător.”

(The Hill)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Rusia spune că va debloca accesul la porturile ucrainene din Marea Neagră doar dacă se elimină sancțiunile împotriva ei

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că va lua în considerare…

Comandanții de rang înalt au refuzat să părăsească uzina Azovstal din Mariupol

Niciun comandant nu a părăsit până acum combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol,…

Senatul SUA a aprobat un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Senatul SUA a aprobat cu o majoritate covârșitoare un ajutor militar și…