Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu a observat încă nimic cu adevărat promițător sau care să semene cu un progres în negocierile de pace cu Ucraina, relatează Reuters.

Moscova a salutat faptul că Ucraina și-a expus în scris cererile, a spus el, dar a precizat că urmează o perioadă lungă de muncă.

Negociatorii ucraineni au declarat ieri că au propus adoptarea unui statut neutru pentru garanțiile de securitate în cadrul discuțiilor cu Rusia de la Istanbul, ceea ce înseamnă că Ucraina nu va adera la alianțe militare și nu va găzdui baze militare.

Înaltul consilier prezidențial ucrainean, Mykhailo Podolyak, a declarat că garanția, similară articolului 5 al NATO, care îi obligă pe membrii alianței să se apere reciproc, ar presupune ca țări precum SUA, Marea Britanie, Turcia, Franța și Germania să fie “implicate activ din punct de vedere juridic în protejarea [Ucrainei] de orice agresiune”.

Propunerile ar include, de asemenea, o perioadă de consultare de 15 ani privind statutul Crimeei anexate și ar putea intra în vigoare numai în cazul unei încetări complete a focului, au declarat negociatorii reporterilor în urma discuțiilor din Turcia.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.