Jurnalista rusă Maria Ponomarenko a fost condamnată la șase ani de închisoare pentru că a postat pe rețelele de socializare despre atacul mortal al avioanelor de război rusești asupra teatrului din Mariupol.

Tribunalul din Barnaul, în Siberia, a găsit-o vinovată de răspândirea de “știri false”, în conformitate cu legile introduse cu scopul de a înăbuși disidența cu privire la invazia Ucrainei.

De asemenea, i s-a interzis să mai desfășoare activități ca jurnalistă timp de cinci ani.

Ponomarenko a fost reținută în aprilie anul trecut, la câteva săptămâni după bombardament, pentru că a postat că avioane de război rusești au efectuat atacul, deși Ministerul rus al Apărării a negat acest lucru.

Sute de civili au murit când teatrul din Mariupol a fost bombardat în martie anul trecut.

Aproximativ 1.200 de civili căutau adăpost în interiorul teatrului când acesta a fost bombardat de avioanele de luptă rusești. Autoritățile ucrainene cred că 300 de persoane au fost ucise, dar o investigație a Associated Press a declarat că numărul acestora se apropie de 600. Multe dintre cadavre au fost găsite în subsol.

Adresându-se instanței înaintea sentinței, ea a subliniat că, în conformitate cu constituția Rusiei, nu a făcut nimic greșit: “Dacă aș fi comis o crimă reală, atunci ar fi posibil să cer clemență, dar, din nou, datorită calităților mele morale și etice, nu aș face acest lucru”.

Jurnalista și activista, care are doi copii mici, a suferit probleme de sănătate mintală în închisoare, potrivit avocatului său, iar anul trecut a comparat condițiile sale din detenția preventivă cu tortura.

Sursa: BBC

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram