Ministerul rus de Externe sugerează că președintele Putin ar putea să-i scoată pe talibani de pe lista grupurilor interzise, relatează TASS.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că decizia vine ca urmare a faptului că talibanii reprezintă în prezent puterea de facto în Afganistan. El a spus că Rusia nu poate ignora realitățile de pe teren și că aliații săi din Asia Centrală nu sunt indiferenți la situația din Afganistan.

“Ei sunt puterea reală. Nu ne putem face că nu vedem cine conduce Afganistanul. De aceea vom scoate talibanii de pe lista grupărilor teroriste”, a declarat Lavrov.

Rusia a fost unul dintre puținele state care au menținut legături cu talibanii după ce aceștia au preluat controlul Afganistanului în urma retragerii trupelor americane și aliate în 2021. Oficialii ruși au susținut că o recognostere implicită a talibanilor ar putea ajuta la stabilizarea situației din țară.

Decizia Rusiei este un semn că Moscova încearcă să-și extindă influența în Afganistan și Asia Centrală. Ea vine în contextul deteriorării relațiilor cu Occidentul din cauza războiului din Ucraina. Analiștii spun că acum Rusia se poziționează drept principalul mediator regional în chestiuni legate de Afganistan.

Scoaterea talibanilor de pe lista neagră teroristă ar putea deschide ușa unor viitoare legături economice și politice oficiale cu regimul de la Kabul. Totuși, Rusia nu a recunoscut încă guvernul taliban din punct de vedere diplomatic.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Ploi torențiale, vijelii și grindină: Meteorologii anunță vreme extremă în aproape jumătate de țară

Meteorologii au emis o avertizare Cod Galben de instabilitate atmosferică în zona…

Șase persoane ucise cu cianură într-un hotel de lux din Bangkok

Poliția thailandeză a dezvăluit miercuri că șase oaspeți americani și vietnamezi, găsiți…

Prinși în infernul războiului: Indieni recrutați forțat în armata rusă cer ajutor pentru întoarcerea acasă

Doi bărbați indieni care luptă pentru Rusia în războiul din Ucraina au…

Elon Musk mută companiile X și SpaceX din California în Texas. Miliardarul dă vina pe o lege pro-transsexuali

Miliardarul tech Elon Musk a anunțat marți că va muta sediile principale…

Seceta lovește România: 290 de localități se confruntă cu restricții de apă, iar 239 de fântâni au secat complet

România se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește resursele…