Banca centrală a Rusiei a propus joi interzicerea utilizării și extragerii de criptomonede pe teritoriul rus, invocând amenințări la adresa stabilității financiare, a bunăstării cetățenilor și a suveranității politicii sale monetare.

Această măsură este cea mai recentă dintr-o campanie globală de reprimare a criptomonedelor, în condițiile în care guvernele, din Asia până în Statele Unite, se tem că monedele digitale operate în mod privat și extrem de volatile ar putea submina controlul pe care îl dețin asupra sistemelor financiare și monetare.

Rusia se opune de ani de zile criptomonedelor, afirmând că acestea ar putea fi folosite pentru spălarea banilor sau pentru finanțarea terorismului. În cele din urmă, le-a acordat un statut legal în 2020, dar a interzis utilizarea lor ca mijloc de plată.

Într-un raport publicat joi, banca centrală a afirmat că cererea speculativă a determinat în primul rând creșterea rapidă a criptomonedelor și că acestea poartă caracteristicile unei piramide financiare, avertizând asupra unor potențiale bule pe piață, care amenință stabilitatea financiară și cetățenii.

Banca a propus împiedicarea instituțiilor financiare de a efectua orice operațiuni cu criptomonede și a spus că ar trebui dezvoltate mecanisme pentru a bloca tranzacțiile care vizează cumpărarea sau vânzarea de criptomonede pentru monede fiat.

Interdicția propusă include bursele de criptomonede. Bursa de criptomonede Binance a declarat pentru Reuters că s-a angajat să colaboreze cu autoritățile de reglementare și speră că publicarea raportului va genera un dialog cu banca centrală privind protejarea intereselor utilizatorilor de cripto-monede din Rusia.

Restricțiile privind deținerea de criptomonede nu sunt avute în vedere, a declarat Elizaveta Danilova, șefa departamentului de stabilitate financiară al băncii centrale.

Utilizatori activi de criptomonede în Rusia au un volum anual de tranzacții de aproximativ 5 miliarde de dolari, a precizat banca.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Jurnalistul Cătălin Tolontan a fost dat afară de la Libertatea

Cătălin Tolontan, coordonatorul redacției ziarului Libertatea, și-a încheiat recent colaborarea cu trustul…

Președintele Venezuelei a ordonat exploatarea “imediată” a petrolului, gazelor și minelor din Guyana

Președintele venezuelean Nicolas Maduro a ordonat companiilor de stat să înceapă explorarea…

Taylor Swift a fost desemnată persoana anului de către Time Magazine

Vedeta pop Taylor Swift a fost desemnată Persoana Anului de către revista…

Fostul premier Florin Cîțu, pus sub acuzare de DNA pentru abuz în serviciu

Fostul prim-ministru Florin Cîțu a fost pus sub urmărire penală de către…