Rusia a răspuns vineri la un val de noi sancțiuni ale SUA spunând că va expulza 10 diplomați americani și va lua alte măsuri de represalii într-o confruntare tensionată cu Washingtonul.

Ministrul de Externe, Sergey Lavrov, a mai spus că Moscova va adăuga opt oficiali americani pe lista sa de sancțiuni și va trece la închiderea acelor organizații neguvernamentale americane care rămân în Rusia pentru a pune capăt a ceea ce a descris ca fiind amestecul lor în politica rusă.

Diplomatul rus a declarat că Kremlinul a sugerat ambasadorului SUA John Sullivan să urmeze exemplul omologului său rus și să se îndrepte spre casă pentru consultări. Rusia vrea, de asemenea, să refuze Ambasadei SUA posibilitatea de a angaja personal din Rusia și țări terțe ca personal de sprijin, să limiteze vizitele diplomaților americani care servesc stagii pe termen scurt la ambasadă și să înăsprească cerințele pentru călătoriile diplomaților americani în țară.

Joi, administrația Biden a anunțat sancțiuni asupra Rusiei pentru intervenția în alegerile prezidențiale americane din 2020 și implicarea în atacul cibernetic SolarWind al agențiilor federale – activități negate de Moscova. SUA au ordonat expulzarea a 10 diplomați ruși, au vizat zeci de companii și oameni și au impus noi limite asupra capacității Rusiei de a împrumuta bani.

Lavrov a numit acțiunea Washingtonului „absolut neprietenoasă și neprovocată” și a spus că, deși Rusia ar putea lua „măsuri dureroase” împotriva intereselor comerciale americane din Rusia, nu va face acest lucru și „le va păstra pentru o dată viitoare”.

El a avertizat că, dacă Washingtonul va crește și mai mult presiunea, Rusia ar putea cere SUA să reducă numărul ambasadei și al personalului consular de la aproximativ 450 la 300. El a spus că Rusia și SUA au fiecare aproximativ 450 de diplomați, dar pentru Rusia numărul include aproximativ 150 de angajați ai ONU despre care a susținut că nu ar trebui să facă parte din ecuație.

Potențialul economic al Rusiei și acoperirea sa globală sunt limitate în comparație cu Uniunea Sovietică care a concurat cu SUA pentru influența internațională în timpul Războiului Rece. Cu toate acestea, arsenalul nuclear al Rusiei și pârghia sa în multe părți ale lumii o face o putere pe care Washingtonul trebuie să o ia în calcul.

Conștient de acest lucru, președintele Joe Biden a cerut reducerea tensiunilor și a ținut ușa deschisă pentru cooperarea cu Rusia în anumite zone. Biden a spus că i-a spus lui Putin în apelul de marți că a ales să nu impună sancțiuni mai dure pentru moment și a propus să se întâlnească într-o țară neutră în vară.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook