Gazprom și-a redus livrările de gaze către Europa în weekend, ducând la creșterea prețurilor, pe măsură ce continentul se pregătește pentru o săptămână de temperaturi scăzute.

Transporturile prin conducta Yamal – care trece prin Belarus și Polonia către Germania – au fost la cel mai scăzut nivel timp de cel puțin o lună în weekend, a raportat Interfax, citând date de piață. Livrările zilnice au scăzut de la 27 de milioane de metri cubi (mc) vineri la 5,2 mc și 4,7 mc sâmbătă și, respectiv, duminică.

Gazprom a rezervat luni o capacitate suplimentară minimă pe ruta de tranzit de doar 3,8 milioane mc.

Prețurile gazelor au urcat luni la peste 1.700 de dolari la mia de metri cubi – cu 70% mai mari decât nivelurile observate în septembrie, când politicienii de pe continent au început să-și facă griji cu privire la o posibilă strângere a aprovizionărilor din Rusia înainte de iarnă.

Conducta Yamal operează la o capacitate maximă de 89 de milioane de metri cubi pe zi, ceea ce înseamnă că fluxurile funcționau luni la doar 4% din capacitate.

Rusia și Gazprom au fost acuzate anterior că au încercat să strângă piața europeană de gaz pentru a-și avansa proiectul Nord Stream 2 și pentru a împinge țările europene să semneze acorduri pe termen lung cu Gazprom, care garantează aprovizionarea la prețuri fixe.

Compania a crescut livrările către Europa în a doua jumătate a lunii noiembrie și la începutul lunii decembrie, deși prețurile au rămas ridicate, având în vedere nivelurile scăzute de stocare în Europa, temerile de conflict în Ucraina și noile întârzieri ale certificării Nord Stream 2.

Alte știri:  Accident în lanț pe Șoseaua Mangaliei din Constanța

Conducta Yamal este una dintre principalele rute de aprovizionare ale Gazprom către Europa, pe lângă conducta Nord Stream care tranzitează prin Ucraina. Nord Stream operează la capacitate maximă, iar Rusia a fost reticentă să rezerve capacitate suplimentară pe ruta ucraineană în ultimele luni.

În licitațiile organizate luni pentru furnizarea de tranzit din ianuarie, Gazprom a respins opțiunea de a rezerva livrări suplimentare prin Ucraina pentru a patra lună consecutiv și a rezervat doar 22% din livrările suplimentare propuse pe ruta Yamal, a raportat agenția de presă TASS.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump: FBI l-a identificat pe atacator, un tânăr de 20 de ani

Autorităţile americane au făcut un pas important în investigaţia privind tentativa de…