Rusia a declarat duminică că nu va face concesii sub presiunea SUA și a avertizat că discuțiile din această săptămână privind criza ucraineană s-ar putea încheia mai devreme, în timp ce Washingtonul a declarat că nu se așteaptă la niciun progres și că progresele depind de o detensionare din partea Moscovei.

Linia dură a Moscovei a subliniat perspectivele fragile ale negocierilor care, speră Washingtonul, vor evita pericolul unei noi invazii rusești în Ucraina, în cel mai tensionat moment al relațiilor dintre SUA și Rusia de la încheierea Războiului Rece, în urmă cu trei decenii.

Discuțiile încep luni la Geneva, înainte de a se muta la Bruxelles și Viena, dar agenția de știri de stat RIA l-a citat pe ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov spunând că este foarte posibil ca diplomația să se încheie după o singură întâlnire.

“Nu pot exclude nimic, acesta este un scenariu cu totul posibil și americanii… nu ar trebui să își facă iluzii în legătură cu acest lucru”, a declarat acesta, potrivit sursei citate.

“Bineînțeles, nu vom face nicio concesie sub presiune” sau pe fondul amenințărilor constante din partea participanților la discuții, a declarat Ryabkov, care va conduce delegația rusă la Geneva.

Moscova nu a fost optimistă la începutul discuțiilor, a declarat Ryabkov, citat de agenția de presă Interfax.

Prognoza Statelor Unite a fost la fel de sumbră.

“Nu cred că vom vedea progrese în săptămâna următoare”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken într-un interviu acordat CNN.

Ca răspuns la cererile Rusiei de garanții de securitate occidentale, Statele Unite și aliații au declarat că sunt pregătite să discute posibilitatea ca fiecare parte să limiteze exercițiile militare și desfășurarea de rachete în regiune.

Ambele părți vor pune propunerile pe masă și apoi vor vedea dacă există motive pentru a merge mai departe, a spus Blinken.

“Pentru a face progrese reale, este foarte greu de văzut că acest lucru se va întâmpla atunci când există o escaladare continuă, când Rusia are o armă la tâmpla Ucrainei cu 100.000 de soldați în apropierea granițelor sale”, a declarat Blinken într-un interviu acordat ABC News.

Înaintea discuțiilor oficiale, secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, s-a întâlnit cu Ryabkov duminică la Geneva și i-a spus că Washingtonul “ar saluta un progres autentic prin diplomație”, a precizat Departamentul de Stat.

Ryabkov a declarat reporterilor că întâlnirea sa cu Sherman a fost “complexă, dar de afaceri”, potrivit agenției ruse Interfax.

Zeci de mii de soldați ruși sunt adunați în apropierea graniței cu Ucraina, în pregătirea a ceea ce Washingtonul și Kievul spun că ar putea fi o invazie, la opt ani după ce Rusia a confiscat peninsula Crimeea de la Ucraina.

Rusia neagă planurile de invazie și a declarat că răspunde la ceea ce numește comportament agresiv și provocator din partea alianței militare NATO și a Ucrainei, care a înclinat spre Vest și aspiră să adere la NATO.

Pentru a complica și mai mult situația, Rusia a trimis săptămâna trecută trupe în Kazahstanul vecin, după ce fosta republică sovietică producătoare de petrol a fost lovită de un val de tulburări. Ministerul rus de Externe a reacționat furibund sâmbătă la o glumă a lui Blinken potrivit căreia “odată ce rușii sunt în casa ta, este uneori foarte greu să-i faci să plece”.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. George Simion, stropit cu cerneală la Iași

Copreședintele AUR, George Simion, a fost stropit cu cerneală, luni, la Iaşi,…

Rusia avertizează Japonia să nu se amestece în criza din Ucraina

Echipa ministrului rus de externe a avertizat Japonia să nu se amestece…

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi într-o singură zi. Arhiepiscopia Tomisului transmite că sunt “ilegale”

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi pentru nerespectarea carantinei într-o singură zi.…

SUA le cere cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a cerut evacuarea cetățenilor americani din Ucraina,…

ÎPS Teodosie, amendat cu 1000 de lei pentru că nu a respectat carantina

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost amendat, luni, de poliţiştii constănţeni cu…