Nikolay Zhuravlev, vicepreședintele Consiliului Federației Ruse, a declarat, marți, că țările europene nu vor putea primi gaz, petrol și metale din Rusia în cazul în care țara va fi deconectată de la sistemul internațional de plăți SWIFT, potrivit TASS.

Anterior, premierul britanic Boris Johnson a declarat că guvernul britanic discută cu Statele Unite posibilitatea de a deconecta Rusia de la SWIFT în cazul unei presupuse posibile invazii a țării în Ucraina.

“SWIFT este un sistem de decontare, este un serviciu. Prin urmare, dacă Rusia este deconectată de la SWIFT, atunci noi nu vom primi valută [străină], dar cumpărătorii, țările europene în primul rând, nu vor primi bunurile noastre – petrol, gaze, metale și alte componente importante ale importurilor lor. Au nevoie de ele? Nu sunt sigur”, a declarat Zhuravlev.

Senatorul a menționat că, deși SWIFT este convenabil și rapid, nu este singura modalitate de transfer de bani. De asemenea, el a adăugat că decizia comună a Regatului Unit și a SUA nu este suficientă pentru a deconecta potențial Rusia de la SWIFT și că acest lucru necesită o decizie unică a tuturor țărilor participante la acest sistem.

“SWIFT este o companie europeană, o asociație care implică o mulțime de țări. Pentru a lua o decizie privind deconectarea, este nevoie de o decizie unică a tuturor țărilor participante. Deciziile Statelor Unite și ale Marii Britanii nu sunt cu siguranță suficiente. Nu sunt sigur că alte țări, în special cele în care ponderea schimburilor comerciale cu Rusia este semnificativă, vor susține deconectarea”, a subliniat Zhuravlev.

În ultimii ani, Bruxellesul ridică în mod regulat subiectul deconectării Rusiei de la SWIFT, pe fondul agravării relațiilor dintre Moscova și Occident. Pentru prima dată, Parlamentul European a cerut deconectarea Federației Ruse de la sistemul de plăți interbancare în 2014, într-o rezoluție adoptată după reunificarea Crimeei cu Rusia.

(TASS)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Rusia spune că va debloca accesul la porturile ucrainene din Marea Neagră doar dacă se elimină sancțiunile împotriva ei

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că va lua în considerare…

Comandanții de rang înalt au refuzat să părăsească uzina Azovstal din Mariupol

Niciun comandant nu a părăsit până acum combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol,…

Blocada porturilor ucrainene și criza alimentară mondială în creștere determină Casa Albă să trimită rachete anti-navă în Ucraina

Casa Albă lucrează pentru a pune rachete avansate anti-navă în mâinile militarilor…

Senatul SUA a aprobat un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Senatul SUA a aprobat cu o majoritate covârșitoare un ajutor militar și…