Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a susținut marți că mercenarii americani pregătesc forțe speciale ucrainene și grupuri armate radicale pentru „ostilități active” în estul Ucrainei. Totodată, acesta a afirmat că au fost livrate „componente chimice neidentificate” regiunii „pentru a comite provocări”.

Shoygu nu a furnizat dovezi pentru acuzațiile sale, pe care le-a citit dintr-o declarație pregătită la o reuniune a comandanților militari de top ai Rusiei, la care a participat și președintele Vladimir Putin. Acuzațiile apar pe măsură ce oficialii de rang înalt din SUA și aliații săi din NATO au emis avertismente repetate cu privire la trupele rusești aglomerate la granița cu Ucraina și că Moscova ar putea încerca să inventeze provocări pentru a justifica o nouă invazie sau o lovitură militară.

Luna aceasta, UE a impus sancțiuni împotriva unei companii paramilitare ruse, Wagner, invocând operațiunile grupului în estul Ucrainei, Libia, Siria și Republica Centrafricană. Rusia își acuză adesea adversarii occidentali că s-au implicat în activități maligne pe care Occidentul a spus anterior că Rusia le-a comis.

Acuzațiile lui Shoygu, care este adesea menționat ca un potențial succesor al lui Putin, marchează o escaladare gravă a Kremlinului în plângerile sale cu privire la sprijinul SUA și NATO pentru Ucraina, acuzând efectiv Occidentul că trimite mercenari să se angajeze în potențiale crime de război.

Săptămâna trecută, Rusia a emis o serie de cereri ale Occidentului, inclusiv o garanție dură că Ucraina și Georgia nu vor adera niciodată la NATO. Președintele american Joe Biden a fost de acord să discute despre preocupările Rusiei și a cerut reluarea discuțiilor de pace în format Normandia.

În declarațiile sale publice, care au fost postate pe site-ul Kremlinului, Shoygu a acuzat guvernul ucrainean de la Kiev că plănuiește un atac asupra separatiștilor susținuți de ruși, care timp de aproape opt ani au ocupat zone mari din regiunile Donețk și Lugansk, cu finanțare și arme furnizate. de Moscova.

„Dorința Alianței Nord-Atlantice de a implica forțele armate ucrainene în activitățile sale militare reprezintă o amenințare la adresa securității, ținând cont de încercările Kievului de a rezolva problema Donbasului prin forță”, a spus Shoygu.

„Dezvoltarea militară a teritoriului Ucrainei de către țările NATO continuă”, a spus el. „Situația este agravată de furnizarea de elicoptere, vehicule aeriene fără pilot de atac, ATGM [rachete ghidate antitanc] de către Statele Unite ale Americii și aliații săi. Prezența a peste 120 de angajați ai companiilor militare private americane în localitățile Avdiivka și Pryazovske din regiunea Donețk a fost stabilită în mod fiabil.”

„Echipează poziții de tragere în clădiri rezidențiale și în facilități importante din punct de vedere social, pregătesc forțele de operațiuni speciale ucrainene și grupurile armate radicale pentru ostilități active”, a spus Shoygu. „Pentru a comite provocări, rezervele unei componente chimice neidentificate au fost livrate orașelor Avdiivka și Krasny Liman”.

Putin, în declarațiile sale de la aceeași întâlnire, și-a reiterat cerințele Occidentului, a învinuit SUA pentru tensiunile actuale și s-a plâns încă o dată de extinderea NATO pentru a include țări din fostul bloc estic, cum ar fi Polonia.

„După cum știți, i-am propus președintelui SUA să înceapă negocierile privind elaborarea”, a spus Putin.

El a adăugat că, ca urmare a conversației sale cu Biden de la începutul acestei luni, „Am trimis proiectele noastre, care ar exclude extinderea ulterioară a NATO în direcția estică și desfășurarea de sisteme de arme ofensive în țările vecine. După cum știți, proiectele tratatelor corespunzătoare au fost predate colegilor americani și conducerii NATO”.

Putin a spus că SUA și NATO au fost de vină.

„De ce a fost necesară extinderea NATO?” a întrebat el, adăugând: „Ceea ce se întâmplă acum, tensiunea care se dezvoltă în Europa, este vina lor. La fiecare pas, Rusia a fost nevoită să răspundă cumva, la fiecare pas situația se înrăutățea, din ce în ce mai rău, din ce în ce mai rău, se degrada și se degrada. Și astăzi suntem într-o astfel de situație când suntem nevoiți să decidem ceva: nu putem permite dezvoltarea situației pe care am menționat-o.”

SUA și UE au amenințat că vor impune sancțiuni cu „impact mare” Rusiei în cazul unei escalade militare în estul Ucrainei.

Sursa: Politico.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. George Simion, stropit cu cerneală la Iași

Copreședintele AUR, George Simion, a fost stropit cu cerneală, luni, la Iaşi,…

Rusia avertizează Japonia să nu se amestece în criza din Ucraina

Echipa ministrului rus de externe a avertizat Japonia să nu se amestece…

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi într-o singură zi. Arhiepiscopia Tomisului transmite că sunt “ilegale”

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi pentru nerespectarea carantinei într-o singură zi.…

SUA le cere cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a cerut evacuarea cetățenilor americani din Ucraina,…

ÎPS Teodosie, amendat cu 1000 de lei pentru că nu a respectat carantina

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost amendat, luni, de poliţiştii constănţeni cu…