Un tribunal de la Moscova a lovit miercuri cel mai important grup de drepturi din Rusia, Memorial, cu o a doua interdicție în tot atâtea zile, în ciuda protestelor internaționale.

Magistrații au dispus dizolvarea Centrului Memorial pentru Drepturile Omului, care militează împotriva abuzurilor contemporane ale drepturilor în Rusia.

Marți, Curtea Supremă a țării a dispus dizolvarea Memorial International, structura centrală a grupului care relatează epurările din epoca lui Stalin și menține arhivele extinse ale rețelei la Moscova.

Hotărârea a fost criticată de secretarul de stat american Antony Blinken și de șeful UE pentru politică externă Josep Borell, într-un moment în care tensiunile sunt deja mari între Rusia și NATO cu privire la conflictul din Ucraina.

Procurorii au acuzat centrul de drepturi Memorial că nu a folosit în publicațiile sale eticheta „agent străin”, care denotă organizațiile care primesc fonduri din străinătate și că ar fi încurajat terorismul și extremismul.

Memorial, cea mai proeminentă organizație de drepturi din Rusia, a fost fondată în 1989 de dizidenți sovietici, inclusiv laureatul Premiului Nobel pentru Pace Andrei Saharov.

În timpul ședinței de miercuri, un procuror a acuzat Memorial că sprijină „activ” organizațiile extremiste și organizațiile desemnate drept „agenți străini”.

Procurorul a acuzat că Memorialul a încălcat drepturile și libertățile rușilor și a invocat o presupusă lipsă de transparență contabilă.

Observatorii politici spun că acuzațiile de extremism și terorism au fost folosite de autoritățile ruse pentru a pedepsi criticii lui Putin.

Înaintea deciziei, Alexander Cherkasov, șeful Centrului Memorial pentru drepturille Omului, a declarat că închiderea ar însemna că represiunea politică este un stil de viață în Rusia.

„În ultimele trei decenii, toate activitățile noastre au fost menite să protejeze cetățenii Rusiei și interesele statului rus”, a spus el în instanță.

„Dacă suntem închiși în această privință, va confirma că persecuția cetățenilor din motive politice este unul dintre factorii sistemici ai vieții noastre”.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Jurnalistul Cătălin Tolontan a fost dat afară de la Libertatea

Cătălin Tolontan, coordonatorul redacției ziarului Libertatea, și-a încheiat recent colaborarea cu trustul…

Cod Galben de precipitații mixte și polei în 4 județe din țară

Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi, 7 decembrie, un cod galben…

Taylor Swift a fost desemnată persoana anului de către Time Magazine

Vedeta pop Taylor Swift a fost desemnată Persoana Anului de către revista…

Fostul premier Florin Cîțu, pus sub acuzare de DNA pentru abuz în serviciu

Fostul prim-ministru Florin Cîțu a fost pus sub urmărire penală de către…

Putin a sosit în Orientul Mijlociu flancat de patru avioane de luptă rusești

Președintele rus Vladimir Putin a întreprins o călătorie diplomatică în Emiratele Arabe…

Guyana face apel la SUA și la ONU în timp ce Maduro merge mai departe cu anexarea regiunii Essequibo

Disputa teritorială de lungă durată dintre Venezuela și Guyana s-a intensificat în…

Soldați ruși inculpați penal în SUA pentru torturarea unui cetățean american în Ucraina

Departamentul de Justiție al SUA a depus acuzații de crime de război…

Fost deputat ucrainean prorus, împușcat mortal în Moscova

Un fost deputat ucrainean, considerat de Kiev ca fiind un trădător, a…