Rusia va transfera sisteme de rachete Iskander-M cu capacitate nucleară către aliatul său Belarus în următoarele luni, a declarat sâmbătă președintele rus Vladimir Putin.

“În lunile următoare, vom transfera Belarusului sisteme de rachete tactice Iskander-M, care pot folosi rachete balistice sau de croazieră, în versiunile lor convenționale și nucleare”, a declarat Putin într-o emisiune difuzată de televiziunea rusă la începutul întâlnirii sale cu Lukașenko, sâmbătă, la Sankt Petersburg.

Putin s-a referit de mai multe ori la armele nucleare de când țara sa a lansat o operațiune militară în Ucraina, la 24 februarie, în ceea ce Occidentul a văzut ca un avertisment de a nu interveni. Lukașenko a declarat luna trecută că țara sa a cumpărat din Rusia rachete cu capacitate nucleară Iskander și sisteme antiaeriene antirachetă S-400.

Într-o transcriere a întâlnirii, Lukașenko i-a exprimat lui Putin “stresul” său cu privire la ceea ce el a afirmat că sunt zboruri ale avioanelor Statelor Unite și NATO “care se antrenează pentru a transporta focoase nucleare” în apropierea graniței Belarusului.

Discuțiile dintre Putin și Lukașenko au avut loc în preajma unei reuniuni a liderilor G7 care va avea loc duminică în Germania, găzduită de cancelarul Olaf Scholz în Alpii bavarezi, unde se va discuta despre Ucraina și de consecințele sale profunde, de la penuria de energie la criza alimentară.

Se așteaptă ca liderii G7 să încerce să arate un front unit în ceea ce privește susținerea Ucrainei atât timp cât este necesar și creșterea presiunii asupra Kremlinului – deși vor dori să evite sancțiunile care ar putea alimenta inflația și exacerba criza globală a costului vieții.

“Principalul mesaj al G7 va fi unitatea și coordonarea acțiunilor… Acesta este principalul mesaj, că, chiar și în vremuri dificile… rămânem alături de alianța noastră”, a declarat un oficial UE.

Partenerii G7 urmează să convină să interzică importurile de aur din Rusia, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu această chestiune. O sursă guvernamentală germană a declarat ulterior că liderii poartă discuții “cu adevărat constructive” cu privire la o posibilă plafonare a prețurilor la importurile de petrol rusesc.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.