Ucraina și Rusia au finalizat un schimb de prizonieri prin care sute de luptători și civili au fost returnați în Ucraina în schimbul eliberării a 55 de ruși și a lui Viktor Medvedciuk, aliatul cheie al lui Putin în Ucraina și nașul fiicei sale.

Staff-ul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Andri Yermak, a declarat, într-o actualizare postată pe canalul de Telegram al administrației, că 215 ucraineni au fost returnați în urma schimbului de prizonieri, care, a adăugat Yermak, a fost negociat și de președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Viktor Medvedciuk, un deputat și unul dintre cei mai fideli aliați ucraineni ai lui Putin, a fost trimis în Rusia, potrivit Reuters. El a fost arestat de autoritățile ucrainene în aprilie.

Printre cei 215 ucraineni eliberați se numără 100 de luptători din Batalion Azov.

Cinci dintre comandanții Azov vor rămâne în Turcia până la încheierea războiului, ca parte a termenilor acordului, potrivit The Washington Post.

Comandantul regimentului Azov alături de comandantul Pușcașilor Marini din Ucraina

În ultimii 30 de ani, Medvedciuk a cultivat o relație personală și politică strânsă cu Putin, acumulând o avere estimată la 620 de milioane de dolari înainte de război, potrivit Forbes. Când a fost arestat în Ucraina, autoritățile au confiscat un iaht, 23 de case, 32 de apartamente, 30 de terenuri și 26 de mașini.

Anterior, miercuri, 10 luptători străini care luptau în numele Ucrainei și care au fost capturați de Rusia – inclusiv doi americani – au fost, de asemenea, eliberați în cadrul unui acord negociat parțial de Arabia Saudită. Schimbul bilateral de prizonieri este o lovitură masivă pentru ucraineni, care au obținut câștiguri considerabile împotriva invadatorilor ruși în ultimele săptămâni.

Sursa: Insider

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook