Medicul psihiatru Ion Vianu a decedat în Morges, Elveția, la vârsta de 90 de ani. Această veste a fost anunțată de fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, pe Facebook.

Ion Vianu s-a născut pe 15 aprilie 1934, la București. A urmat studii de filologie clasică, iar ulterior de medicină. Și-a format cariera la Clinica universitară de psihiatrie a Spitalului “Obregia” din București, unde a fost și cadru didactic. În 1977, a emigrat în Elveția, protestând împotriva utilizării psihiatriei în scopuri politice.

În Elveția, Vianu și-a practicat specialitatea în mediul privat și a fost activ pe plan internațional în domeniul apărării drepturilor omului în psihiatrie. A publicat articole și studii despre istoria și filosofia psihiatriei în străinătate. După 1990, a semnat articole în publicații precum Revista “22” și Revista “Lettre Internationale”.

Ca eseist, Ion Vianu a debutat în 1975 cu volumul “Stil și Persoană”. Printre alte lucrări publicate se numără “Introducere în psihoterapie” (1975), “Amintiri în dialog. Memorii” (în colaborare cu Matei Călinescu, 1994), “Paramnezii” (2005), “Caietele lui Ozias” (2004) și “Vasiliu, foi volante” (2006), care fac parte din ciclul de romane “Arhiva Durerii și a Mâniei”.

Vianu a primit premii literare pentru volumele “Amor intellectualis” (Premiul Cartea anului 2010 acordat de Revista “România literară”) și “Investigații mateine. Amintiri” (Premiul “Romulus Rusan” pe anul 2022).

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump: FBI l-a identificat pe atacator, un tânăr de 20 de ani

Autorităţile americane au făcut un pas important în investigaţia privind tentativa de…