Șeful agenției spațiale rusești Roscomos, Dmitri Rogozin, a lansat amenințări nebunești cu privire la lansarea rachetei hipersonice “Satan-2” împotriva României, Bulgariei și altor țări est-europene, după ce ministrului rus de Externe Serghei Lavrov a fost împiedicat să călătorească în Serbia.

Serghei Lavrov a fost nevoit să își anuleze vizita după ce Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntenegru – trei țări NATO din jurul Serbiei – și-au închis spațiul aerian pentru avionul său, ceea ce a înfuriat Kremlinul.

Dmitri Rogozin a ripostat la această măsură spunând că, deși Bulgaria, România și Muntenegru ar putea opri avionul său, nu ar putea opri o rachetă Sarmat de 208 tone – cunoscută și ca Satan-2.

“Știți ce este atât de bun la Sarmat [racheta balistică]? Nu le va cere bulgarilor lași, românilor răzbunători și muntenegrenilor, care au trădat istoria noastră comună, permisiunea de a survola”, a scris Rogozin pe Twitter.

De asemenea, Rogozin spune că același lucru ar fi valabil și pentru suedezii care sunt hotărâți să adere la NATO.

Sarmat, supranumită Satan 2 de către analiștii occidentali, se numără printre rachetele rusești de ultimă generație pe care Putin le-a numit “invincibile”. Aceasta este proiectată să înlocuiască racheta balistică intercontinentală Voevoda din epoca sovietică, cunoscută sub denumirea NATO SS-18 Satan.

Racheta balistică Sarmat

Noua rachetă este capabilă să transporte încărcătură nucleară până la o distanță de 18 mii de kilometri cu o viteză de 20 de ori mai mare decât cea a sunetului.

Poate transporta 15 focoase nucleare și are potențialul de a distruge o zonă de mărimea Regatului Unit dintr-o singură explozie.

Rogozin, șeful agenției spațiale ruse Roscosmos, s-a lăudat anterior cu faptul că Rusia poate desfășura aproape 50 de bombe nucleare “de neoprit” Satan-2.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook