Șeful armatei ucrainene a declarat că forțele sale vor apăra țara “până la ultima picătură de sânge” și a îndemnat populația să se calmeze în legătură cu amenințările unei noi invazii rusești.

Generalul-locotenent Valerii Zaluzhnyi, în vârstă de 48 de ani, a subliniat în repetate rânduri că Ucraina se află în război cu Rusia din 2014, declarând pentru Sky News într-un interviu exclusiv: “Nu este absolut nicio noutate pentru noi”.

Întrebat dacă este dezamăgit de faptul că NATO, alianța de apărare formată din 30 de națiuni, printre care se numără Marea Britanie și Statele Unite, a exclus trimiterea de trupe în Ucraina pentru a se alătura luptei în cazul în care Kremlinul ar lansa un nou atac, comandantul-șef a declarat că nu se așteaptă la un “cadou de la Dumnezeu” și că forțele sale vor face față.

Vreau să-i liniștesc pe oameni pentru ca ei să doarmă liniștiți în casele lor”, a declarat generalul-locotenent Zaluzhnyi.

“Așa că voi repeta că forțele noastre armate au fost în război timp de opt ani. Ele desfășoară operațiuni militare în regiunile Donețk și Luhansk și sunt pregătite să le desfășoare și în alte regiuni.”

El s-a referit la zonele din estul Ucrainei, unde separatiștii susținuți de Rusia se opun forțelor guvernamentale ucrainene de când Rusia a anexat Crimeea în 2014.

Un diplomat rus de rang înalt, vorbind după discuțiile purtate luni la Geneva cu oficiali americani, a declarat că Rusia nu are planuri de a invada Ucraina.

Întrebat dacă s-a simțit reconfortat de aceste cuvinte sau nu le-a crezut, șeful militar a spus: “Voi repeta că iau în considerare doar o singură opțiune: “Am patria mea pe care trebuie să o protejez și am forțele armate care trebuie să fie pregătite să ne apere țara”.

“Pot adăuga, de asemenea, că nu vom ataca pe nimeni, în niciun caz. Dar ne vom proteja țara până la ultima picătură de sânge”.

“Nu este absolut nicio noutate pentru noi”, a declarat generalul-locotenent Zaluzhnyi, el însuși un veteran al conflictului de pe linia frontului, după ce a comandat forțele din est în timpul unora dintre cele mai mortale zile ale războiului, în 2014 și 2015.

“Astăzi [luni], doi militari au murit în zona de operațiuni, iar ieri unul a fost rănit. Războiul continuă pentru noi. Și faptul că amploarea lui poate fi mai mare, ei bine, era mai mic, dar a devenit mai mare. Noi doar ne facem treaba”.

El a declarat că armata sa investighează și analizează îndeaproape activitățile forțelor rusești din apropierea graniței, dar a spus că “nu este potrivit” să împărtășească public ceea ce știe despre intențiile acestora.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. George Simion, stropit cu cerneală la Iași

Copreședintele AUR, George Simion, a fost stropit cu cerneală, luni, la Iaşi,…

Rusia avertizează Japonia să nu se amestece în criza din Ucraina

Echipa ministrului rus de externe a avertizat Japonia să nu se amestece…

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi într-o singură zi. Arhiepiscopia Tomisului transmite că sunt “ilegale”

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi pentru nerespectarea carantinei într-o singură zi.…

SUA le cere cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a cerut evacuarea cetățenilor americani din Ucraina,…

ÎPS Teodosie, amendat cu 1000 de lei pentru că nu a respectat carantina

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost amendat, luni, de poliţiştii constănţeni cu…