Guvernele, liderii de afaceri și băncile de dezvoltare au la dispoziție doar 2 ani pentru a lua măsuri care să împiedice încălzirea globală să devină și mai severă, a avertizat miercuri șeful pentru climă al ONU, Simon Stiell.

Știința arată că reducerea la jumătate a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 este esențială pentru a opri creșterea temperaturilor cu peste 1,5 grade Celsius, care ar declanșa fenomene meteo extreme și valori de căldură mai mari. Cu toate acestea, anul trecut emisiile mondiale legate de energie au atins un nivel record. Angajamentele actuale de combatere a schimbărilor climatice abia dacă ar reduce emisiile la nivel global până în 2030.

Stiell a subliniat că următorii doi ani sunt “esențiali pentru salvarea planetei noastre”. “Mai avem o șansă să scădem rapid emisiile de gaze cu efect de seră, printr-o nouă generație de planuri climatice naționale. Dar avem nevoie urgent de planuri mai ambițioase”, a declarat el.

Vorbind la o dezbatere organizată de think tank-ul Chatham House din Londra, Stiell a spus că Grupul statelor G20 – responsabile de 80% din emisiile globale – trebuie să își intensifice eforturile. Principalul obiectiv al negocierilor climatice ONU de anul acesta va fi acordarea de fonduri către țările în curs de dezvoltare, pentru a le sprijini în tranziția de la combustibilii fosili și în lupta climatică.

Stiell a avertizat că prea des acțiunea climatică ajunge pe ultimul loc pe agenda cabinetelor de miniștri, în contextul unui an electoral intens, cu alegeri în Europa, India, Africa de Sud sau Statele Unite.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Șase persoane ucise cu cianură într-un hotel de lux din Bangkok

Poliția thailandeză a dezvăluit miercuri că șase oaspeți americani și vietnamezi, găsiți…

Prinși în infernul războiului: Indieni recrutați forțat în armata rusă cer ajutor pentru întoarcerea acasă

Doi bărbați indieni care luptă pentru Rusia în războiul din Ucraina au…

Elon Musk mută companiile X și SpaceX din California în Texas. Miliardarul dă vina pe o lege pro-transsexuali

Miliardarul tech Elon Musk a anunțat marți că va muta sediile principale…

Seceta lovește România: 290 de localități se confruntă cu restricții de apă, iar 239 de fântâni au secat complet

România se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește resursele…