Șeful programului nuclear iranian Mohsen Fakhrizadeh, în vârstă de 59 de ani, a fost asasinat la Damavand, la est de Teheran, au informat vineri știrile locale iraniene.

Iranul a confirmat ulterior rapoartele. “Omul de știință nuclear Mohsen Fakhrizadeh a fost asasinat astăzi de teroriști”, a scris Ministerul Apărării iranian într-o declarație, fără să dea vina pe nicio entitate specifică pentru incident.

Cu toate acestea, ministrul de externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a declarat ulterior pe Twitter că „indicații serioase” arata implicarea israeliană și a îndemnat comunitatea internațională să condamne atacul.

Fotografiile de la fata locului arată două vehicule, unul aruncat în aer și unul împușcat in partea din față. Mai multe rapoarte locale din Iran au indicat faptul că un atacator sinucigaș a fost implicat în atac, dar acest lucru nu a fost încă confirmat.

Biroul primului ministru și Pentagonul nu au făcut încă comentarii cu privire la stiri. Un consilier militar al liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei, a acuzat Israelul că a încercat să provoace un „război din plin” prin uciderea lui Fakhrizadeh.

„În ultimele zile ale vieții politice a … aliatului lor (președintele SUA, Donald Trump), sioniștii (Israel) caută să intensifice presiunea asupra Iranului și să creeze un război în plină expansiune”, a scris pe Twitter comandantul Hossein Dehghan.

“Vom lovi ca un tunet ucigașii acestui martir oprimat și îi vom face să-și regrete acțiunea”, a adăugat Dehghan.

Fakhrizadeh a fost un ofițer superior al Corpului de Garda Revoluționară Iraniană (IRGC) și a condus proiectul armelor nucleare ale Iranului. A fost profesor de fizică la Universitatea Imam Hussein din Teheran și a fost fost șef al Centrului de Cercetare în Fizică din Iran (PHRC).

Agenția de știri semi-oficială Fars, afiliată cu garda revoluționară de elită iraniană, a declarat că Fakhrizadeh a fost rănit în tentativa de asasinat și ulterior a murit în spital.

“Surse de știri spun că un om de știință a fost victima unei tentative de asasinat într-un atac armat de către persoane necunoscute din echipa sa de bodyguarzi”, a declarat televiziunea de stat iraniană în cadrul acoperirii incidente.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram