Șeful programului nuclear iranian Mohsen Fakhrizadeh, în vârstă de 59 de ani, a fost asasinat la Damavand, la est de Teheran, au informat vineri știrile locale iraniene.

Iranul a confirmat ulterior rapoartele. “Omul de știință nuclear Mohsen Fakhrizadeh a fost asasinat astăzi de teroriști”, a scris Ministerul Apărării iranian într-o declarație, fără să dea vina pe nicio entitate specifică pentru incident.

Cu toate acestea, ministrul de externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a declarat ulterior pe Twitter că „indicații serioase” arata implicarea israeliană și a îndemnat comunitatea internațională să condamne atacul.

Fotografiile de la fata locului arată două vehicule, unul aruncat în aer și unul împușcat in partea din față. Mai multe rapoarte locale din Iran au indicat faptul că un atacator sinucigaș a fost implicat în atac, dar acest lucru nu a fost încă confirmat.

Biroul primului ministru și Pentagonul nu au făcut încă comentarii cu privire la stiri. Un consilier militar al liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei, a acuzat Israelul că a încercat să provoace un „război din plin” prin uciderea lui Fakhrizadeh.

„În ultimele zile ale vieții politice a … aliatului lor (președintele SUA, Donald Trump), sioniștii (Israel) caută să intensifice presiunea asupra Iranului și să creeze un război în plină expansiune”, a scris pe Twitter comandantul Hossein Dehghan.

“Vom lovi ca un tunet ucigașii acestui martir oprimat și îi vom face să-și regrete acțiunea”, a adăugat Dehghan.

Fakhrizadeh a fost un ofițer superior al Corpului de Garda Revoluționară Iraniană (IRGC) și a condus proiectul armelor nucleare ale Iranului. A fost profesor de fizică la Universitatea Imam Hussein din Teheran și a fost fost șef al Centrului de Cercetare în Fizică din Iran (PHRC).

Agenția de știri semi-oficială Fars, afiliată cu garda revoluționară de elită iraniană, a declarat că Fakhrizadeh a fost rănit în tentativa de asasinat și ulterior a murit în spital.

“Surse de știri spun că un om de știință a fost victima unei tentative de asasinat într-un atac armat de către persoane necunoscute din echipa sa de bodyguarzi”, a declarat televiziunea de stat iraniană în cadrul acoperirii incidente.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

Raport. China operează peste 100 de secții de poliție în întreaga lume, inclusiv în România

Beijingul a înființat peste 100 de “secții de poliție” în întreaga lume…

Sexul în afara căsătoriei va fi pedepsit cu închisoarea în Indonezia

Parlamentul indonezian ar urma să adopte luna aceasta un nou cod penal…

VIDEO Scandal la Ministerul Energiei. Virgil Popescu a amânat conferința de presă pentru că în sală era prezent și George Simion

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a amânat în ultimul moment conferința de presă…

Rusia susține că nu va exporta petrol în cadrul plafonului de preț impus de Occident

Rusia nu va exporta petrol care face obiectul unei restricții de preț…

“Taxa pe soare”: USR acuză Guvernul că vrea să impoziteze gospodăriile care au instalate panouri fotovoltaice

USR a acuzat Guvernul că a emis o ordonanță de urgență care…

Olaf Scholz avertizează Occidentul să evite un nou război rece

Cancelarul german Olaf Scholz a avertizat Occidentul să evite crearea unui nou…